Ελλάκτωρ: Τι «παίζει» με options, χρηματοδότηση και Εγνατία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Τι «παίζει» με options, χρηματοδότηση και Εγνατία
Διεργασίες και εκκρεμότητες που σχετίζονται με πακέτα μετοχών, αύξηση κεφαλαίου-ομολογιακό και διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Σε περίοδο διεργασιών και ταυτόχρονα… εκκρεμοτήτων βρίσκεται ο όμιλος Ελλάκτωρ οι οποίες στην παρούσα φάση σχετίζονται με μεταβιβάσεις μετοχών (options), με την περίφημη αναγκαία χρηματοδοτική ενίσχυση (ΑΜΚ και ομολογιακό) αλλά και τους μεγάλους διαγωνισμούς (Εγνατία Οδός).

Χθες, Δευτέρα 10 Μαΐου, έληγε η προθεσμία για την εξάσκηση, από πλευράς της Ολλανδικής Reggeborgh, της option των μετοχών του Λ. Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,55% του Ελλάκτωρ, μια διεργασία που είχε πάρει παράταση προ δύο μηνών. Μέχρι το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό, τουλάχιστον επισήμως, αν οι Ολλανδοί τελικά απέκτησαν το μερίδιο του επιχειρηματία, ενισχύοντας άμεσα το δικό τους ποσοστό (επισήμως στο 14,7% περίπου), αν δόθηκε μια νέα χρονική παράταση ή αν το deal ακυρώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αυτής της option έχει ενδιαφέρον όχι μόνο σε σχέση με την διαμόρφωση των εσωτερικών επίσημων μετοχικών ποσοστών/ισορροπιών αλλά και εν όψει της αύξησης κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ. Η οποία θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 0,9 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από την τρέχουσα κι ενώ δεν είναι ευρέως γνωστή η τιμή εξάσκησής της option.

Αυτό το πακέτο 12,55% αντιστοιχεί σε συμμετοχή στην ΑΜΚ με περίπου 15 εκατ. ευρώ, τα οποία είτε θα καταβάλλουν οι Ολλανδοί, αν εξασκήσουν την option, είτε ο κάτοχός τους, δηλαδή ο κ. Λ. Μπόμπολας. Να σημειωθεί επίσης ότι αυτή η option συμφωνήθηκε προ περίπου 9 μηνών. Την ίδια ώρα, εκκρεμούν και άλλες μετοχικές ανακατατάξεις. Από τη μία πλευρά έχουμε την τμηματική απόκτηση μετοχών από την Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, βάσει συμφωνίας με την Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση (πρόσθετα έγινε εξαγορά πρόσθετου μικρού μεριδίου από την Pemanoaro), από την άλλη τη συμφωνία για δυνατότητα εξάσκησης από πλευράς της Reggeborgh της option 3,1% επί του μετοχικού κεφαλαίου, «πακέτο» που φέρεται να ανήκει στον εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη. Ο οποίος στήριξε τους Ολλανδούς στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ ψηφίζοντας υπέρ της αύξησης κεφαλαίου ύψους 120,5 εκ. ευρώ (το δικαίωμα εξάσκησης της option είναι μέχρι τις 20 Ιουλίου).

Προφανώς λοιπόν, αυτές οι μετοχικές «τράμπες» καθορίζουν τα μετοχικά ποσοστά της Reggeborgh και της Greenhill (25,5%) τόσο σε σχέση με τις μετοχικές ισορροπίες όσο και σε σχέση με τη συμμέτοχή στην ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν αναλόγως των ποσοστών τους αλλά και να εμφανίζονται έτοιμες για τα… τυχόν αδιάθετα. Κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ σημείωναν ότι οι διαδικασίες για την ΑΜΚ που κατά βάση θα στηρίζει χρηματοδοτικά την κατασκευαστική θυγατρική ΑΚΤΩΡ προχωρούν κανονικά, συντάσσεται το ενημερωτικό δελτίο το οποίο θα πρέπει να λάβει το «οκ» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την εισηγμένη να έχει βάλει ως ευρύτερο χρονοδιάγραμμα την ολοκλήρωση των διαδικασιών (άρα και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση νέων μετοχών) έως τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.

Εως τότε, το γκρουπ θα ενισχυθεί χρηματοδοτικά μέσω της εσωτερικής ομολογιακής έκδοσης-γέφυρα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ για την οποία οι Ολλανδοί έχουν δηλώσει δέσμευση κάλυψης. Το πιθανότερο είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί, και μαζί να έχει εκταμιευθεί το δάνειο, μέσα στην εβδομάδα. Μια και ο λόγος περί ομολόγου, να σημειωθεί ότι στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες και περί πρόθεσης της διοίκησης της Ελλάκτωρ για έκδοση νέου μεγάλου «πράσινου» ομολόγου προς ανταλλαγή με το μεγάλο ομολογιακό των 670 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε τέλη του 2019 και έχει ως εγγυήσεις/εξασφαλίσεις τα ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου.

Χτες πάντως, όπως ανέφερε σε σχετικό του θέμα το insider, εκδικάστηκαν στο ΣτΕ και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Ελλάκτωρ (μέσω της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό της παραχώρησης του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού, με τον όμιλο να επιθυμεί «πάγωμα» του ανοίγματος των προσφορών των κοινοπραξιών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis και Vinci-Μυτιληναίος-ΑΒΑΞ. Κατά πληροφορίες, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στα τέλη του μήνα (έως αρχές Ιουνίου) με το γκρουπ να ευελπιστεί να μια νέα διαδικασία, με τη συμμετοχή του, και τον ανταγωνισμό να θεωρεί ότι ήδη η υπόθεση έχει «τραβήξει σε μάκρος, έχουν δοθεί παρατάσεις και ο διαγωνισμός πρέπει να ολοκληρωθεί και να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές». Σύμφωνα με άλλες πηγές, ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει σε έλεγχο νομιμοποιητικών εγγράφων κ.α. ώστε να μη χάνεται χρόνος, μέχρι να λάβει τον χρησμό του ΣτΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider