Απώλεια τζίρου 3,5 δισ. «βλέπουν» για τις χειμερινές εκπτώσεις οι έμποροι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλεια τζίρου 3,5 δισ. «βλέπουν» για τις χειμερινές εκπτώσεις οι έμποροι
Περίπου στο 35% των περσινών πωλήσεων, εκτιμά ο εμπορικός κόσμος πως θα διαμορφωθεί φέτος ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή μέχρι την οποία ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του τρίτου lockdown.

Περίπου στο 35% των περσινών πωλήσεων, εκτιμά ο εμπορικός κόσμος πως θα διαμορφωθεί φέτος ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή μέχρι την οποία ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του τρίτου lockdown.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στo insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, υπολογίζεται ότι θα χαθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τον αντίστοιχο περσινό τζίρο καθώς τα καταστήματα στην Αττική λειτούργησαν κανονικά μόλις 12 μέρες κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων και το υπόλοιπο διάστημα, είτε ήταν εντελώς κλειστά, είτε εφαρμόστηκε τo click away και το click inside.

Σημειώνεται ότι στην Αττική, καταγράφεται σχεδόν ο μισός συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου ολόκληρης της χώρας και αυτή τη στιγμή που η αγορά είναι κλειστή, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-shop για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, εκτιμά μιλώντας στο insider.gr, ότι οι επιχειρήσεις έως το τέλος των εκπτώσεων θα έχουν καταφέρει να περισώσουν μόλις το 1/3 του περσινού τζίρου, ο οποίος είχε κυμανθεί στα 5,5 δισ. ευρώ.

Οι έμποροι, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση καθώς μέσα σε λίγους μήνες έχασαν τον τζίρο της Black Friday, περίπου 2 δισ. ευρώ από τον Χριστουγεννιάτικο τζίρο και πλέον χάνουν και την τελευταία ευκαιρία να μπουν έσοδα στα ταμεία τους από τις πωλήσεις των εκπτώσεων. Την ίδια στιγμή, μεγάλος όγκος των προϊόντων που είχαν προμηθευτεί για διαθέσουν τη χειμερινή περίοδο, παραμένει απούλητος στα ράφια των καταστημάτων ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις, όσο συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, αυξάνονται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο συνολικός κλάδος «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών» μέτρησε απώλειες άνω των 10,1 δισ. ευρώ το 2020 σε σύγκριση με το 2019, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 8,2%. Το ποσοστό αυτό ωστόσο, αποκλειστικά για το λιανεμπόριο είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς ο κλάδος που έχει υπολογιστεί, περιλαμβάνει τόσο τα σούπερ μάρκετ τα οποία ήταν στους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας, όσο τις επιχειρήσεις επισκευής οχημάτων.

Το βλέμμα του εμπορικού κόσμου στρέφεται τώρα στην επόμενη μέρα της αγοράς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ελπίζοντας να μην υπάρξει παράταση του lockdown και την 1η Μαρτίου τα καταστήματα να λειτουργήσουν έστω και με τη μέθοδο click inside. Άλλωστε τα περιθώρια για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στενεύουν, με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να προειδοποιεί για κίνδυνο λουκέτου στις μισές εξ αυτών, εφόσον δεν στηριχθούν με ουσιαστικά μέτρα το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Οι χαμένες εκπτώσεις και τα λουκέτα της επόμενης μέρας στο λιανεμπόριο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider