Ελλάκτωρ: Τα options, τα χρονικά όρια και οι μετοχικές ισορροπίες

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Τα options, τα χρονικά όρια και οι μετοχικές ισορροπίες
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των option αποτελεί μια εκκρεμότητα, μια και μιλάμε για μετοχές που «δυνητικά» προσμετρούνται στις μετοχικές ισορροπίες.

Μεταξύ των σημαντικών «ανοιχτών θεμάτων» που έχουν αναδειχθεί στο «μέτωπο» για την επικράτηση στον ισχυρό κατασκευαστικό όμιλο Ελλάκτωρ, είναι και η παράμετρος των… μετοχικών options.

Για σήμερα Τρίτη 12 Ιανουαρίου είχε τεθεί το χρονικό όριο στο οποίο θα φαίνονταν αν οι εφοπλιστές Καϋμενάκης και Μπάκος, που ελέγχουν την Invesco και κατέχουν το 5% του Ελλάκτωρα, θα ενεργοποιήσουν την option για να αποκτήσουν από την εταιρία Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση επιπλέον 18,33%. Αν η πλευρά των εφοπλιστών «κλείσει» τη συναλλαγή σήμερα, ώστε να προετοιμαστεί για τη «μάχη» της γενικής συνέλευσης στις 27 Ιανουαρίου, ή αν θα προχωρήσει σε αλλαγή στρατηγικής (όπως συνένη και με το αίτημα για αναβολή της γ.σ.) και για την option θα φανεί οσονούπω.

Πάντως, υπάρχει μια ακόμα ανάλογη εκκρεμότητα. Η Reggeborgh η οποία κατέχει το 14,23% δεν έχει ενεργοποιήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα και έχει έρθει σε συμφωνία με τους Ολλανδούς. Η option δεν έχει ενεργοποιηθεί έως τώρα ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία στο πρώτο «μισό» του Μαρτίου 2021.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των option αποτελεί μια εκκρεμότητα, μια και μιλάμε για μετοχές που «δυνητικά» προσμετρούνται στις μετοχικές ισορροπίες, πέρα βέβαια από το γεγονός ότι μπορεί να έχουν «μεταφερθεί» δικαιώματα ψήφου. Ενώ μένει να φανεί, πέρα από τις επίσημες παρουσιάσεις και τις επιχειρηματικές στρατηγικές που έχουν εκπονήσει οι δύο πλευρές, και το αν έχουν βάση φήμες για υποβολή δημόσιων προτάσεων.

Σε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, σε πρώτη φάση, η επίσημη υπέρβαση ποσοστού 33% από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, αν και είναι ερωτηματικό κατά πόσο μία εκ των δύο όντως σχεδιάζει κάτι τέτοιο. Πάντως, αφενός οι Ολλανδοί φέρονται να ελέγχουν μετοχικά, μαζί με «συμμάχους», άνω του 30%, αφετέρου η πλευρά των εφοπλιστών δεν εγκαταλείπει τη «μάχη». Σε κάθε περίπτωση, κάποια μετοχικά χαρτοφυλάκια αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις ανάλογα με ποια πλευρά θα συμπράξουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider