Πρωταθλήτρια στη χρηματοδότηση της Ενέργειας η Εθνική Τράπεζα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωταθλήτρια στη χρηματοδότηση της Ενέργειας η Εθνική Τράπεζα
Η ΕΤΕ αύξησε τις χρηματοδοτήσεις της κατά 25% την τελευταία πενταετία και σήμερα κατέχει στις συνολικές χρηματοδοτήσεις των ΑΠΕ μερίδιο αγοράς 40%. 

Τα μεγαλύτερα πιστωτικά όρια, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, παρείχε η Εθνική Τράπεζα στον τομέα της Ενέργειας το 2018 και σχεδιάζει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον πρωταγωνιστικό της ρόλο το 2019 κατακτώντας τον τίτλο της «Τράπεζας της Ενέργειας».

Τον Μάιο, μάλιστα, η ΕΤΕ θα εκδώσει σε συνεργασία με την Hellenic Association for Energy Economics (HAEE) τη «Βίβλο» της Ενέργειας, μια ετήσια έκδοση που θα περιλαμβάνει αναλύσεις για τον κλάδο της Ενέργειας και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους επενδυτές. Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει το υψηλό ενδιαφέρον της τράπεζας για τη στήριξη των πελατών της και την ανάπτυξη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής Δημήτριος Καποτόπουλος στη σημερινή εκδήλωση για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Μεταξύ άλλων, η Εθνική θα χρηματοδοτήσει το 2019 την κατασκευή της υπεράκτιας πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τη διασύνδεση της με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς, επίσης, και την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Η τράπεζα, εκτός από τη σταθερή υποστήριξη και τη συνεργασία με όλους τους παραδοσιακούς ομίλους του κλάδου, θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις χορηγήσεις για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενδεικτικό είναι ότι αύξησε τις χρηματοδοτήσεις της κατά 25% την τελευταία πενταετία και σήμερα κατέχει στις συνολικές χρηματοδοτήσεις των ΑΠΕ μερίδιο αγοράς 40%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, υπογράμμισε ότι σκοπός της Εθνικής είναι να συνεχίσει την πολιτική που την έχει φέρει στην πρώτη θέση από πλευράς χορηγήσεων, με μερίδιο αγοράς πάνω από 30% στον ενεργειακό κλάδο. Είναι μία πρωτιά, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, που η Εθνική σκοπεύει να την διατηρήσει. «Έχοντας τη στρατηγική βούληση και την απαραίτητη τεχνική γνώση, η Εθνική αποτελεί διαχρονικά το βασικό στυλοβάτη σε όλα τα μεγάλα έργα ενέργειας στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Στόχος της Εθνικής να στηρίξει κάθε επενδυτική προσπάθεια που συμβάλλει στη διασύνδεση και την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας, δυναμώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς. Αναγνώρισε δε το υψηλό κόστος ενέργειας ως μία από τις βασικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα δίκτυα διασύνδεσης και στην αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς.

Οι επερχόμενες αυτές αλλαγές θα δημιουργήσουν, τόνισε ο κ. Μυλωνάς, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τις αναγκαίες επενδύσεις για τον ανασχηματισμό του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider