Με προληπτικά τεστ και τηλεργασία επιστρέφουν οι εκδρομείς του Αυγούστου στην εργασία τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με προληπτικά τεστ και τηλεργασία επιστρέφουν οι εκδρομείς του Αυγούστου στην εργασία τους
Η επιστροφή στο... γραφείο από διακοπές δεν είναι «ανέφελη» για ορισμένους εργαζόμενους.

Με προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό και τηλεργασία για μια εβδομάδα επιστρέφουν στις δουλειές τους από σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι που έλειπαν σε διακοπές.

Οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου επιστρέφουν στη βάση τους και η ανησυχία της κυβέρνησης μεγαλώνει καθώς το ενδεχόμενο να είναι φορείς του ιού είναι ορατό, ειδικά για όσους έρχονται από τις 16 επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο η επιστροφή στο... γραφείο δεν είναι πάντα «ανέφελη», καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να κάνουν προληπτικό τεστ, μετατοπίζοντας πλήρως το κόστος στον εργαζόμενο.

Ωστόσο ο υφυπουργός, Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο υποχρεωτικός προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού θα πρέπει να γίνονται με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

Εξ αποστάσεως εργασία για μια εβδομάδα

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συστήνουν τηλεργασία για διάστημα μιας εβδομάδας μετά την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα πως δεν είναι φορείς του νέου κορονοϊού.

Ήδη οι τράπεζες έχουν καλέσει τους υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών (όχι των καταστημάτων) να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο, ενώ σε καθεστώς τηλεργασίας βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων πολυεθνικών εταιρειών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική και προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού, κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής που επιστρέφουν από κανονική άδεια θα παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία για επτά ημερολογιακές ημέρες.

Άλλωστε ο ίδιος ο υφυπουργός, Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε πως τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως τις 31 Αυγούστου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του συστήνει εργασία εξ αποστάσεως όπου είναι εφικτό. «Να φορούν μάσκα, να κρατούν αποστάσεις, αλλά και να απέχουν όσοι μπορούν από την εργασίας τους για μία εβδομάδα κάνοντας χρήση της αδείας τους», αναφέρει.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider