Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και  Άγκυρας μετά το  σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις σε βραχονησίδες στο Αιγαίο».

«Προειδοποιούμε όσους κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς, να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις» είπε.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: « Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις σε βραχονησίδες στο Αιγαίο».

Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του έκανε λόγο για «καιροσκοπικές προσπάθειες για έρευνες στην Κύπρο ή στα νησιά του Αιγαίου».

«Όσοι ξεπερνούν τα όρια να μην κάνουν το λάθος να υποτιμήσουν την Τουρκία, γνωρίζοντας ότι έχει ανοικτό μέτωπο στα νότια της (σσ Αφρίν)».

Πάντως εξερχόμενος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το επεισόδιο στα Ίμια λέγοντας: «Δεν υπήρξε κάποιου είδους πρόβλημα, ήταν κάποιου είδους προσέγγιση των δύο πλοίων».

ΥΠΕΞ: Αυστηρό διάβημα στην Τουρκία για τα Ίμια

Να τερματίσει τις παραβιάσεις διεθνούς δικαίου καλεί την Τουρκία το ελληνικό ΥΠΕΞ, με διάβημα σε έντονο ύφος.

Στο διάβημα αναφέρεται: «Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του. Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα. Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται»

Σχετικά με το συμβάν στα Ίμια, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε άμεσα ΗΠΑ, Γερμανία, μέλη ΣΑΗΕ, και προέβη σε παραστάσεις έναντι ΕΕ και ΝΑΤΟ

Κουμουτσάκος: Επικίνδυνη κλιμάκωση το επεισόδιο στα Ίμια

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει το επεισόδιο εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια και τις «απαράδεκτες απειλές Ερντογάν» που ακολούθησαν ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του, επισημαίνει ότι τα δύο αυτά περιστατεικά «αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας».

Τέλος, καλεί την Κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες”».

Το χρονικό 

Τουρκική ακταιωρός χτύπησε το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος «ΓΑΥΔΟΣ»  προκαλώντας του υλικές ζημιές.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού - και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων - ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Λιμενικό: Η ακταιωρός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου του Λιμενικού το οποίο βρισκόταν στην περιοχή για περιπολία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Θαλάσσιο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090”  του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων». 

Τζανακόπουλος: Μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά από το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά». Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Κομισιόν: Το σκάφος του Λιμενικού που εμβολίστηκε το πληρώνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι
     
Το σκάφος «ΓΑΥΔΟΣ» που εμβολίστηκε από την τουρκική ακταιωρό «UMUT» στα Ίμια, ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ερώτησή για το συμβάν στα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου, ο κ. Σχοινάς ζήτησε την αποφυγή οποιασδήποτε πηγής εντάσεων.

ΠΑΣΟΚ: Ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο
      
Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ξεπέρασε κάθε όριο.

«Είτε του αρέσει, είτε όχι οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ»,επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ καλώντας την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας. «Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα ελληνοτουρκικά», υποστηρίζει.