Συναίνεση για το Ασφαλιστικό αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συναίνεση για το Ασφαλιστικό αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας

Την κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα κομματικά επιτελεία κρατώντας επιφυλακτική στάση, ενώ πρώτο το ΚΚΕ απέρριψε τη πρόταση για διάλογο.

Τα δύο κρίσιμα θέματα που θα τεθούν σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που αναμένεται να συγκληθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το προσφυγικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει ευρύτερη συναίνεση ή έστω ανοχή λόγω των δύσκολων μέτρων που η κυβέρνηση του είναι υποχρεωμένη να περάσει από την Βουλή. Με 153 βουλευτές να στηρίζουν την Κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι «αντάρτες» στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, για το λόγο αυτό αναζητείται η εθνική συνεννόηση ώστε να μην προκύψει πολιτική κρίση.

Πάντως, από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατά κύριο λόγο, έχει διαμηνυθεί ότι θα συμμετάσχουν εφόσον προσκληθούν αλλά δεν πρόκειται να γίνουν «μαξιλάρι» ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Θετική ήταν η ανταπόκριση της Νέας Δημοκρατίας στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αν και ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα συμμετέχει χωρίς την εξουσιοδότηση για να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τα όσα θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Για πρόθεση δημιουργίας «κλίματος ψευδεπίγραφης συναίνεσης», κάνει λόγο το ΚΚΕ, αναφερόμενο στην πρόταση της κυβέρνησης για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και απορρίπτει την πρόσκληση Τσίπρα σε διάλογο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Περισσός, τονίζει ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν εθνικής ομοψυχίας».

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωση της να αναζητήσει κοινά σημεία

«Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ' εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς». Αυτό σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση.

Ειδικότερα, στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη αναφέρει:

«Η σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη, που ζήτησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από τον Π. Παυλόπουλο, έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό (μετά και τις σχετικές επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό), καθώς και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση. Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ' εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider