Επίθεση Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίθεση Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς
Βουλευτές  του Συριζα ζητούν την σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το ίδιο θέμα.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ βουλευτές του Συριζα ζητούν τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Τσίπρας , παρόντος του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στα κυβερνητικά έδρανα κατηγόρησε την κυβέρνηση , το ΤΧΣ αλλά και την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι μεθοδεύουν την ΑΜΚ με τέτοιο τρόπο που συνιστά απιστία για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. «Όμως φροντίσατε με αλλαγή στους Ποινικούς Κώδικες να απαλλάξετε των ευθυνών στελεχών για πράξεις που συνιστούν απιστία, κι αυτό το κάνατε συνειδητά λίγο μετά τις εκλογές του 2019. Αλλάξατε και κάτι άλλες διατάξεις βέβαια στους κώδικες, αλλά το βασικό ήταν αυτό, αυτό σας έκαιγε» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των μικρομετόχων από την υπόθεση αυτή ενώ στην ομιλία του έκανε λόγο και για μετόχους που «θα δουν ενδεχομένως την επένδυσή τους να μειώνεται» μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα η επίθεση του Συριζα στην κυβέρνηση για την Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζεται με τους βουλευτές-μέλη της Οικονομικών να ζητούν άμεσα την σύγκλησή της. Στο αίτημα τονίζουν ότι ήδη η απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου της Τράπεζας Πειραιώς για μη πληρωμή του τοκομεριδίου του ομολόγου CoCos προκάλεσε μια ανεπανόρθωτη ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο, με συνακόλουθη υποτίμηση της συνολικής αξίας των μετοχών που πέρασαν στην κυριότητα του ΤΧΣ.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα, προσθέτουν, οι όροι αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημία σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου ενώ η επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας θα γίνει με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους νέους ιδιώτες επενδυτές αφού θα καταβάλουν πολύ χαμηλό τίμημα.

Σημειώνουν, επίσης, ότι το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας σε απόφαση ΑΜΚ εφόσον η απόφαση δύναται να επηρεάσει σημαντικά τη συμμετοχή του Ταμείου στο Μετοχικό Κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογραμμίζουν ότι οι ζημίες για το Ελληνικό Δημόσιο διογκώνονται μέρα με τη μέρα, χιλιάδες μικρομέτοχοι αναμένεται επίσης να ζημιωθούν από την σχεδιαζόμενη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δράσει για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider