Προϋπολογισμός 2020: Τι θα πει στην ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός 2020: Τι θα πει στην ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει το όφελος του νέου προϋπολογισμού για όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ δεν αποκλείεται να προαναγγείλει και νέες θετικές εξελίξεις για το 2020.

Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ η πενθήμερη συζήτηση που ξεκίνησε το Σάββατο επί του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης της ΝΔ. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ενδεικτικός της πορείας που ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει για τη χώρα.

Μάλιστα, μετά το κοινωνικό μέρισμα, για το οποίο άνοιξε χθες η διαδικασία των αιτήσεων, ανοιχτό είναι και το περιθώριο για μια ακόμα μικρή έκπληξη από τον κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την πορεία των εσόδων, τον Νοέμβριο υπήρξε μια υπέρβαση εσόδων της τάξης των 117 εκατομμυρίων, ενώ συνολικά η πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού έναντι του φετινού στόχου. Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, υπάρχει ένα μικρό περιθώριο, εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει κάποια εξτρά παροχή για το τρέχον έτος, με εφάπαξ χαρακτήρα.

Να σημειωθεί, βεβαίως, ότι στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν επιφυλάξεις, αλλά, εν τέλει, η απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό. Σημειωτέον, τα περίπου 6,2 εκ. ευρώ που θα δίνονταν φέτος για την ενίσχυση του Τύπου θα διατεθούν για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Η σχετική συζήτηση θα γίνει σήμερα στον πρωινό καφέ, μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τη Φρανκφούρτη, όπου χθες είχε συνάντηση με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Συμμετείχε, μάλιστα, και σε γεύμα προς τιμήν του απερχόμενου αντιπροέδρου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

«Βάζετε ξανά την αξιοπιστία στο τραπέζι»

Η συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με την επικεφαλής της ΕΚΤ να εκφράζει ικανοποίηση για την εκτέλεση του μεταρρυθμιστικού και νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. «Βάζετε ξανά την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα στο τραπέζι», φέρεται ειπούσα η κ. Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η κυβέρνηση «τρέχει» το νομοθετικό έργο.

Και μπορεί στο ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου να μην γίνεται αναφορά στο θέμα των πλεονασμάτων, αλλά η στρατηγική της κυβέρνησης δεν είναι καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες. Κατά πληροφορίες, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε για το ζήτημα με την κ. Λαγκάρντ, τόσο στο τετ-α-τετ τους όσο και στη συζήτηση με τους συνεργάτες τους, με δεδομένες τις θέσεις της περί προσεκτικής μείωσής τους. Άλλωστε, πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι από τον προϋπολογισμό του 2021 ο στόχος του πλεονάσματος θα πρέπει να προσγειωθεί στα επίπεδα του 2,5%.

Ακόμα, στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια, μιας και υπήρχε στο τραπέζι μια σημαντική εκκρεμότητα αναφορικά το αν θα σβήσουν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς οι τίτλοι που θα εκδώσουν οι τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, σε κάθε περίπτωση, θα επεξηγήσει το όφελος του νέου προϋπολογισμού για όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ δεν αποκλείεται να προαναγγείλει και νέες θετικές εξελίξεις για το 2020. Για παράδειγμα, εντός του έτους, αναμένεται μια γενναία μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ακόμα και κατά 40%, ενώ σε νομοσχέδιο που θα έρθει περί το τέλος της άνοιξης αναμένεται και μια νέα ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να «ισοφαριστούν» οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider