Σύνοδος Κορυφής: Παρεμβάσεις Μητσοτάκη για την καταδίκη της Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Παρεμβάσεις Μητσοτάκη για την καταδίκη της Τουρκίας
Οι συμμαχίες και οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη για την καταδίκη της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Με στόχο μια σαφή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα Ελλάδος και Κύπρου προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει σημαντική προεργασία, προκειμένου η χώρα να έχει στο πλευρό της ισχυρούς συμμάχους.

Ήδη, από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που προέκυψε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτης φαίνεται ότι η Ε.Ε. αναμένεται να πάρει σαφή θέση στο ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο είναι άκυρο και άρα καμία νομική συνέπεια δεν παράγει. Βεβαίως, η οξύτητα της διατύπωσης στο κείμενο συμπερασμάτων θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, επιδιώκει το βέλτιστο δυνατόν, εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει δύο παρεμβάσεις για το ζήτημα: μια απόψε στο δείπνο των ηγετών και μια στην αυριανή συνέχεια της Συνόδου.

Το μείζον είναι ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής με σημαντικούς συμμάχους στο πλευρό της. Ενδιαφέρουσα είναι και η σαφής τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς, ήδη από το χθεσινό κυβερνητικό μπριφινγκ στο Βερολίνο, με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η στάση της Γερμανίας είναι άκρως ενδιαφέρουσα, μιας και ήταν η χώρα που ήταν πάντα η πιο επιφυλακτική σε θέματα κυρώσεων και αυστηρών διατυπώσεων εις βάρος της Τουρκίας, προκειμένου να μην υπάρξουν παρενέργειες από μέρους της Τουρκίας στο μεταναστευτικό. Εδώ, όμως, όπως έχει ήδη προκύψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας, η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την ισχύ των ελληνικών επιχειρημάτων.

Νέος και δραστήριος σύμμαχος είναι η Ιταλία

Όπως έγραφε χθες το Reader.gr, η σαφήνεια και η οξύτητα των δηλώσεων του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο εντός του Συμβουλίου εξέπληξαν ακόμα και τον Νίκο Δένδια, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επέμεινε και χθες ότι θα πρέπει να υπάρξει καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Μάλιστα, οι Ιταλοί έχουν αποστείλει και πολεμικό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Σαφώς στο πλευρό της χώρας μας είναι και η Γαλλία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επίσης σε σταθερή επικοινωνία με τον κ. Μακρόν. Μάλιστα, ο κ. Μακρόν «τα έψαλλε» στον κ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για το Σύμφωνο με τη Λιβύη, ενώ οι Γάλλοι φέρονται έτοιμοι να αποστείλουν και γαλλικό πλοίο νοτίως της Κρήτης, εφόσον οι Τούρκοι διαβούν τον Ρουβίκωνα, κλιμακώσουν την ένταση και στείλουν ερευνητικό σκάφος εντός της «ΑΟΖ» που ανακήρυξαν με τη Λιβύη. Ο κ. Μακρόν, άλλωστε, εδώ και καιρό είναι θιασώτης μιας πιο σκληρής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στον κ. Ερντογάν.

Σημειωτέον, στο πλευρό της χώρας είναι και η Ολλανδία που είναι διαχρονικά σε συνεννόηση με Γερμανία και Γαλλία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το «τέμπο», στο οποίο θα κινηθεί και εντός της Συνόδου Κορυφής, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που θα προηγηθεί.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider