Με δυο επιστολές στον ΟΗΕ απαντά στην Τουρκία η Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με δυο επιστολές στον ΟΗΕ απαντά στην Τουρκία η Αθήνα
Τις επόμενες ώρες η Κυβέρνηση θα αποστείλει δύο επιστολές με αποδέκτες τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με δύο επιστολές στον ΟΗΕ θα απαντήσει η Ελληνική κυβέρνηση στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Τις επόμενες ώρες η Κυβέρνηση θα αποστείλει δύο επιστολές με αποδέκτες τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που την δεδομένη χρονική περίοδο είναι η Αμερικανίδα εκπρόσωπος, Κέλι Κράφτ. Σε αυτές τις επιστολές, που θα έχουν μικρές διαφορές στις λεκτικές διατυπώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύσσει με λεπτομέρειες τη θέση της, ότι δηλαδή η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας και θα επισημαίνει ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ θα αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική τακτική. Θα εξηγεί επίσης την ελληνική θέση, ότι οι συντεταγμένες που καθορίζουν τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη βασίζονται στην αυθαίρετη θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες, που όμως αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. Η αντίδραση πάντως της Αθήνας έχει πολιτικό κυρίως χαρακτήρα, καθώς ο ΟΗΕ δεν εξετάζει το εάν η συμφωνία είναι παράνομη ή όχι.

Στήριξη από Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Κομισιόν

Η Ελλάδα βρήκε στήριξη στο κουαρτέτο Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας και Κύπρου στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ανησυχία της Κομισιόν για το μνημόνιο Λιβύης Τουρκίας. Σε ερώτηση πάντως για το κατά πόσο η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, ο κ. Μπορέλ απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

«Δεν είπα ποτέ πως η συμφωνία είναι παράνομη», δήλωσε χαρακτηριστικά και δεδομένου ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα ακόμα οι κοινοτικές υπηρεσίες ως προς την συμφωνία πρόσθεσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών κατέληξαν μετά από πολιτική συζήτηση «ότι ορισμένες χώρες ειδικότερα η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί οι θαλάσσιες ζώνες που μοίρασαν η Τουρκία και η Λιβύη περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Σήμερα στις 13.30 ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις μέχρι τώρα ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Η κυβέρνηση έχει προς το παρόν αποκλείσει την πιθανότητα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, παρά το ότι τα στελέχη της αντιπολίτευσης το έχουν ζητήσει μετ’επιτάσεως.

«Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι σε κρίσιμα θέματα, όπως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τα ΜΟΕ με τη γείτονα και οι διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη, η Ελληνική Κυβέρνηση είτε εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση είτε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παρακολουθεί τις εξελίξεις» υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «δεν πρέπει να καθησυχάζουμε τον ελληνικό λαό, γιατί είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι και πολεμικής εμπλοκής και στρατιωτικών πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή ευρύτερα».

Την Πέμπτη θα φτάσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της βουλής της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, που πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να διασφαλίσει στο κείμενο συμπερασμάτων μια αυστηρή αναφορά απέναντι στην Τουρκία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider