Σε τροχιά υλοποίησης το αεροδρόμιο Καστελίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά υλοποίησης το αεροδρόμιο Καστελίου

Τα τεύχη δημοπράτησης του διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου παρέδωσε τη Δευτέρα στον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη και στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης που επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι και το Ηράκλειο.

Παράλληλα ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρωθεί από εθνικούς πόρους, ο δρόμος της Μεσαράς καθώς και ο δρόμος Χαμέζι –Σητείας.

Με την παράδοση των τευχών δημοπράτησης ξεκινά η διαδικασία, προκειμένου να καταθέσουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς και η τοπική κοινωνία τις παρατηρήσεις τους για ένα σημαντικό έργο πνοής για το νησί που επί χρόνια αναμένουν η τοπική κοινωνία οι αρχές και οι τουριστικοί φορείς, μετά από μια σειρά αναβολών και να πάρει «σάρκα και οστά» προκειμένου να βοηθήσει αποφασιστικά τον τουρισμό του νησιού και την τοπική αλλά και γενικότερη οικονομία.

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για το έργο και ξεκαθάρισε παράλληλα, ότι το έργο με το νέο σύστημα, «δεν θα είναι με την απουσία των τοπικών κοινωνιών, αλλά με τη συμμετοχή τους. Δεν θα είναι με τη μη συμμετοχή του δημοσίου, αλλά με την ενεργή συμμετοχή του δημοσίου και με πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής».

Ακόμη, τόνισε, δεν θα επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σημείωσε πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, μετά την έγκριση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης ανέφερε ότι τα ανταποδοτικά οφέλη διπλασιάζονται στο 2% των ακαθάριστων εσόδων του αεροδρομίου, έσοδα με τα οποία θα γίνονται κοινωνικά έργα για την ανάπτυξη της περιοχής. Ακόμη μίλησε για την αναγκαιότητα συμμετοχής του δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που θα αναλάβει την διαχείριση του αεροδρομίου, για την μέγιστη αξιοποίηση των ανταποδοτικών οφελών.

Το έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, θα έχει κόστος 850 εκατ. ευρώ και θα εκτελεστεί μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο σύμπραξης με ενισχυμένη τη συμμετοχή του Δημοσίου. Οι υποψήφιοι επενδυτές και τα σχήματα που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα πρέπει να προχωρήσουν στον τελικό σχολιασμό του Σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης και στην κατάθεση προσφορών μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider