Στα όρια της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που αποτέλεσε το εφαλτήριο για έκδοση ειδικού ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο με στόχο την αυξημένη υποστήριξη και προστασία των παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, καθώς σε επίπεδο ΕΕ το ποσοστό των παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια και την εξαθλίωση διαμορφώνεται στο 27,7%, όπως υποδεικνύουν τα ευρωπαϊκά στοιχεία του 2014.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τα παιδιά που έχουν τουλάχιστον έναν γονιό από άλλη χώρα, με ποσοστό 43,1%, ενώ την Ισπανία να κατέχει την πρωτιά (45,5%) και η Γαλλία καταλαμβάνει την τρίτη θέση (39,3%).

Την περασμένη εβδομάδα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ένα ψήφισμα, με 569 ψήφους υπέρ, 77 κατά και 49 αποχές, με το οποίο ζητά να αυξήσουν τα κράτη μέλη την υποστήριξη τα κοινωνικά δικαιώματα που απευθύνονται στα παιδιά και να προωθήσουν εργατική νομοθεσία

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε όλα τα παιδιά πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, στη στέγαση, στην προστασία, στη συμμετοχή σε αποφάσεις που τα επηρεάζουν, στην ψυχαγωγία και στον ελεύθερο χρόνο, σε μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς και το δικαίωμα να μεγαλώνουν στους κόλπους μιας οικογένειας.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, περίπου 26 εκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18 ετών αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 36% και ακολουθεί η Ισπανία με 35,8% και η Λετονία με 35,3%, η Ιρλανδία με 33,9%, η Ιταλία με 32%, η Πορτογαλία με 31,4% και η Αγγλία με τη Μάλτα στο 31,3% αμφότερες. Ωστόσο, αυτά δεν είναι από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν. Η Ρουμανία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 51%, στη Βουλγαρία 45,2% και στην Ουγγαρία το 41,4%.

Στη χαμηλή βαθμίδα είναι η Δανία με 14,5%, η Φινλανδία με 15,6%, η Σουηδία με 16,7%, οι Κάτω Χώρες με 17,1%, και η Σλοβενία με 17,7%. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία είναι στο μεταίχμιο με 19,6% και 19,5% αντίστοιχα.

Έκπληξη όμως προκαλεί ότι χώρες όπως το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο είναι ψηλά στην κλίμακα με 26,4% και 23,2% αντίστοιχα.  Επιπροσθέτως, η Πολωνία φτάνει το 28,2%, η Λιθουανία το 28,9%, η Εσθονία το 22,3%, η Γαλλία το 21,6%, η Αυστρία με 23,3%, η Σλοβακία το 23,6% και η Κύπρος το 24,7%.

Σύμφωνα με τη UNICEF το πρόβλημα του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών αυξάνεται στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Ιταλία το ποσοστό των παιδιών που δεν μπορούν να καταναλώσουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι επί δύο συνεχόμενες ημέρες έχει διπλασιαστεί από το 2008.

Εκτός από την αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών των παιδιών, όπως είναι η τροφή, τα ρούχα και η στέγη, υπάρχει επίσης ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη πρόσβασης στην ποιοτική υγεία και εκπαίδευση. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στις περιπτώσεις των μονογονεϊκών οικογενειών.   

Τα κράτη μέλη οφείλουν να κάνουν προτεραιότητά τους την προστασία των παιδιών, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η εισηγήτρια Inês Cristina Zuber από την Πολωνία, τόνισε ότι «η λιτότητα δημιούργησε αυτή την κατάσταση, που γίνεται όλο και χειρότερο».  Σημείωσε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εγγυηθούν «την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση για τα παιδιά και τις οικογένειες" και πρέπει "να καταπολεμήσουν την ανεργία και να προωθήσου την εργασιακή ασφάλεια».