Πώς αξιολογούν οι θεσμοί την πορεία των αποκρατικοποιήσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς αξιολογούν οι θεσμοί την πορεία των αποκρατικοποιήσεων
Η έκθεση της Κομισιόν επιφυλάσσει θετικές αναφορές για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο διαπιστώνει καθυστερήσεις στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων λόγω της πανδημίας.

Μια αποτίμηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κάνουν οι θεσμοί στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση επιφυλάσσει θετικές αναφορές για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο διαπιστώνει καθυστερήσεις στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων λόγω της πανδημίας.

Για το Ελληνικό η έκθεση των θεσμών αναφέρει πως το κλείσιμο της συναλλαγής εκκρεμεί, λόγω νομικών υποθέσεων που σχετίζονται με τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την άδεια του καζίνο, κάτι που αναμένεται να ξεπεραστεί έως τον Οκτώβριο.

Για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου αναφέρεται πως το ΤΑΙΠΕΔ παρέτεινε έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Για τα ΕΛΠΕ σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ έκρινε σκόπιμο να καθυστερήσει περαιτέρω την έναρξη της ιδιωτικοποίησης.

Για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σημειώνεται πως η υποβολή δεσμευτικών προσφορών καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και πως η διαδικασία πάει πλέον για το 2021.

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει η δεσμευτική φάση προσφορών και για τις δύο συναλλαγές (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών).

Για την Εγνατία σημειώνεται πως η ιδιωτικοποίηση συνεχίστηκε, αν και με μικτή πρόοδο. Μερικά εκ των ανοιχτών ζητημάτων έχουν επιλυθεί, ωστόσο έχει σημειωθεί πολύ περιορισμένη πρόοδος τους τελευταίους τρεις μήνες στην ολοκλήρωση της κατασκευής των διοδίων και των απαιτούμενων έργων, έτσι ώστε οι υπόλοιπες 14 σήραγγες να μπορούν να έχουν άδεια.

Τέλος, αναφορικά με τα περιφερειακά λιμάνια σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider