ΔΝΤ: «Παυσίπονο» κατά του κορονοϊού η πάταξη της φοροδιαφυγής

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: «Παυσίπονο» κατά του κορονοϊού η πάταξη της φοροδιαφυγής
Ο ΔΝΤ τάσσεται ανοικτά υπέρ μιας προοδευτικής φορολόγησης των εισοδημάτων, προκειμένου οι μεγάλοι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν λίγους φόρους, κάτι που όπως σημειώνει είναι απεχθές για την κοινωνία.

Το μήνυμα πως η κρίση του κορονοϊού καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής έστειλαν χθες στελέχη του ΔΝΤ με ανάλυση που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Μάλιστα το ΔΝΤ προτείνει διεθνή συντονισμό και συνεργασία κατά της φοροαποφυγής και του ξεπλύματος χρήματος, ώστε να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Προκειμένου να επεκταθεί ο δημοσιονομικός χώρος, είναι πιο επείγον από ποτέ να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών», ανέφεραν τα στελέχη του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας πως στο αμέσως επόμενο διάστημα όλα ανεξαιρέτως τα κράτη θα πρέπει αφενός να κινηθούν προς μια δικαιότερη και αναλογικότερη φορολογία.

Ο ΔΝΤ τάσσεται ανοικτά υπέρ μιας προοδευτικής φορολόγησης των εισοδημάτων, προκειμένου οι μεγάλοι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν λίγους φόρους, κάτι που όπως σημειώνει είναι απεχθές για την κοινωνία. «Οι φόροι θα διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση της «νέας κανονικότητας»», σημειώνεται σχετικά στην έκθεση του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα οι ελεγκτικές υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης έχουν αναλάβει ξανά έργο, προχωρώντας είτε σε εξ αποστάσεως ελέγχους μέσω έμμεσων τεχνικών, είτε σε επιτόπιους ελέγχους. Το ζητούμενο είναι το εάν η ΑΑΔΕ θα μπορέσει να προσεγγίσει τις περυσινές της επιδόσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το 2019 τα ελεγκτικά κέντρα (ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ) και οι ΔΟΥ διενήργησαν 27.058 φορολογικούς ελέγχους (πλήρεις και μερικούς), υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 25.000 ελέγχων, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2018 (26.364 έλεγχοι). Τα βεβαιωθέντα ποσά από ελέγχους ανήλθαν το 2019 σε 1,5 δισ. ευρώ και τα εισπραχθέντα ποσά σε 404,5 εκατ. ευρώ.

Μόνον οι εφορίες το 2019 ολοκλήρωσαν 22.823 ελέγχους, επιτυγχάνοντας τον ετήσιο στόχο σε ποσοστό 107,7% και παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2018 κατά 2,6%. Η βεβαίωση από ελέγχους των ΔΟΥ το έτος 2019 διαμορφώθηκε σε 796,5 εκατ. ευρώ και οι συνολικές εισπράξεις από ελέγχους των ΔΟΥ διαμορφώθηκαν σε 67,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider