Κλείδωσαν οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα – Οι κερδισμένοι

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείδωσαν οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα – Οι κερδισμένοι
Περίπου 200.000 οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος. Από τον Χρήστο Σταϊκούρα οι επίσημες ανακοινώσεις το απόγευμα της Πέμπτης.

Κλείδωσαν οι αποφάσεις για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος σε 200.000 δικαιούχους και οι ανακοινώσεις πιθανότατα να γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στη Βουλή στις 5 το απόγευμα.

Κάτι τέτοιο είχε αφήσει να εννοηθεί και η υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μιλώντας νωρίτερα σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα τα σαφή κριτήρια και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπερπλεόνασμα που μπορεί να διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα θα είναι μεγαλύτερο των εκτιμώμενων σήμερα 180 – 200 εκατ. ευρώ. Το κοινωνικό μέρισμα, θα μοιραστεί σε 200.000 νοικοκυριά και κυρίως σε οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, πολυτέκνων και ΑμεΑ.

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα αναδείξουν πολλούς χαμένους και λιγότερους ευνοημένους.

Εάν για την καταβολή του μερίσματος ακολουθηθούν τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τότε το εξαμηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το πρώτο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και με συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα έως 150.000 ευρώ και η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ. Το ανώτατο όριο τόκων από καταθέσεις δεν θα μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 86 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 14.400 ευρώ.

Είναι πολύ πιθανόν τα νοικοκυριά που δικαιούνται το φετινό κοινωνικό μέρισμα να μη χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται, καθώς υπάρχουν σκέψεις τα χρήματα να πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων οι οποίοι θα εντοπιστούν ύστερα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider