Στη «γραμμή» Λαγκάρντ η ΕΤΕπ - Προτροπή για αύξηση δαπανών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη «γραμμή» Λαγκάρντ η ΕΤΕπ - Προτροπή για αύξηση δαπανών
Στην έρευνα που συμμετείχαν 12.500 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και διεξήγαγε η ΕΤΕπ αποτυπώθηκε μια αυξανόμενη απαισιοδοξία για το πολιτικό, ρυθμιστικό και οικονομικό περιβάλλον.

Σήμα προς την νέα πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης.

Μέσω της ετήσιας έκθεσής της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενίσχυσε τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ καλώντας τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να απαντήσουν άμεσα με αύξηση των δημοσιονομικών μέτρων, στις επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να βάλουν «μαχαίρι» στις δαπάνες. Στην έρευνα που συμμετείχαν 12.500 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και διεξήγαγε η ΕΤΕπ αποτυπώθηκε μια αυξανόμενη απαισιοδοξία για το πολιτικό, ρυθμιστικό και οικονομικό περιβάλλον. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων χρόνων.

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΕΤΕπ αναφέρει πως «δεδομένης της χαμηλής ανάπτυξης και των πολύ χαμηλών μακροπρόθεσμων επιτοκίων, οι κυβερνήσεις με διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να «τρέξουν» μεγάλης κλίμακας δημόσιες επενδύσεις, που θα στηρίζονται στις υποδομές, στην ψηφιοποίηση και σε μια ευρύτερη στροφή προς το περιβάλλον». Ενδεικτικό είναι πως οι επενδύσεις σε υποδομές βρίσκονται σε χαμηλό 15 ετών στο 1,6% της παραγωγής με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να υστερούν και στο κομμάτι των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και της Κίνα. Μόλις το 13% αυτών επενδύει υψηλά κεφάλαια από το 2014, έναντι 34% για τις ΗΠΑ και 26% για την Κίνα.

Παράλληλα, έντονο προβληματισμό δημιουργεί και η έλλειψη επενδυτικών δράσεων στο σκέλος της «πράσινης ενέργειας» με το ποσοστό να αγγίζει μόλις το 1,3%. Όπως σημειώνει η ΕΤΕπ η ΕΕ πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις στο ενεργειακό της σύστημα ξεπερνώντας το 3% της παραγωγής ώστε να επιτύχει το στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Τέλος το σημαντικότερο εμπόδιο στις επενδύσεις παραμένει η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, σύμφωνα με το 77% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Η άρση του εμποδίου αυτού θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα στην ΕΕ όπως αναφέρει η ΕΤΕπ.

Να υπενθυμίσουμε πως η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος της ΕΚΤ την Παρασκευή πως θα πρέπει εξεταστεί ένα νέο μείγμα πολιτικής προκειμένου να καταστεί το μπλοκ «πιο ψηφιοποιημένο και πράσινο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider