Περιορίζεται στο μισό ο χρόνος παραγραφής υποθέσεων φοροδιαφυγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιορίζεται στο μισό ο χρόνος παραγραφής υποθέσεων φοροδιαφυγής
Ο χρόνος παραγραφής των υποθέσεων φοροδιαφυγής για τις χρήσεις από 2012 έως 2017 περιορίζεται από τα 20 στα 10 έτη.

Με το νομοσχέδιο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών, ο χρόνος παραγραφής των υποθέσεων φοροδιαφυγής για τις χρήσεις από 2012 έως 2017 περιορίζεται από τα 20 στα 10 έτη.

Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου η παρ. 3 του άρθρου 36 του Κωδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4174/2013) αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Εξαιρετικά, πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί εντός δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης:

(α) σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση εντός της περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 1,

(β) σε περίπτωση που μετά την πενταετία περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση αυτής εντός της πενταετίας και προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί βάσει προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν».

Όπως ξεκαθαρίζεται η ιάταξη της παρ. 2 β του παρόντος καταλαμβάνει φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2018 και μετά. Ειδικά για τις χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016 και 2017, πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μπορεί να εκδοθεί εντός δέκα ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider