Το «χρησμό» του ΔΝΤ για την πρόσβαση στις αγορές αναμένει η κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «χρησμό» του ΔΝΤ για την πρόσβαση στις αγορές αναμένει η κυβέρνηση
Δεδομένης της μεγάλης αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το προφίλ του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιο θετικό σε σχέση με 12 μήνες πριν, κάτι που μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαβούλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα για την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου. Η εν λόγω έκθεση θα έχει πρωτίστως σημασία ως προς τις διαπιστώσεις της για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και εν συνεχεία για μια σειρά από ζητήματα όπως η ευρωστία του τραπεζικού συστήματος και η πορεία επιμέρους μεταρρυθμίσεων.

Κατά την τελευταία έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2018, οι Διευθυντές του Ταμείου είχαν χαιρετίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που παρείχαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς και τη βελτίωση στη βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Ωστόσο, αν και είχαν συμφωνήσει ότι αυτή η ελάφρυνση, σε συνδυασμό με το μεγάλο ταμειακό αποθεματικό, θα διευκόλυνe τη μεσοπρόθεσμη πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές, είχαν αναφέρει πως η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παρέμενε αβέβαιη και πως υπήρχε ανάγκη για ρεαλιστικές παραδοχές στους στόχους του πρωτογενούς ισοζυγίου και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το να καταδειχθεί το εάν το Ταμείο θα διατυπώσει και φέτος τις σχετικές επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Δεδομένης της μεγάλης αποκλιμάκωσης του spread και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το προφίλ του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιο θετικό σε σχέση με 12 μήνες πριν, κάτι που μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider