Στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν υπαχθεί 220.000 οφειλέτες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν υπαχθεί 220.000 οφειλέτες
Νέα αίτηση για να επανακαθοριστεί ο αριθμός των δόσεων με το μειωμένο επιτόκιο και τη μειωμένη ελάχιστη δόση θα μπορούν να υποβάλουν οι 220.000 οφειλέτες, που έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων 220.000 οφειλέτες. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν νέα αίτηση για να επανακαθοριστεί ο αριθμός των δόσεων με το μειωμένο επιτόκιο και τη μειωμένη ελάχιστη δόση.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι βελτιώσεις που έφερε στη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία το πρώτο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, με βασικότερες τη μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, του επιτοκίου, την επέκταση των 120 δόσεων και στις επιχειρήσεις και κυρίως το ξεκλείδωμα των μπλοκαρισμένων τραπεζικών λογαριασμών με την αναστολή των κατασχέσεων για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, απαιτούν τεχνικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει έρθει αντιμέτωπη με μια τεχνική δυσκολία που αφορά στην αυτόματη αναστολή κατασχέσεων όταν ο οφειλέτης υπάγεται στη ρύθμιση. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η διασύνδεση του Taxisnet με τις τράπεζες, έτσι ώστε μόλις ο οφειλέτης υποβάλει αίτηση και πληρώσει εντός τριών εργάσιμων ημερών την πρώτη δόση και επικυρωθεί η ρύθμιση, να δίνεται εντολή στις τράπεζες να ξεμπλοκάρουν τον δεσμευμένο λογαριασμό του και να αναστέλλουν όλα τα αναγκαστικά μέτρα. Η αλλαγή αυτή επιτρέπει σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις να κινούν τους λογαριασμούς τους χωρίς να δεσμεύονται οι καταθέσεις τους.

Στην περίπτωση βέβαια που ένας οφειλέτης έχει λαμβάνειν από το Δημόσιο, όπως επιστροφή φόρου ή ποσά για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που παρείχε ως προμηθευτής, τα συγκεκριμένα ποσά θα συμψηφίζονται με τις οφειλές του. Δηλαδή οι επιστροφές θα μειώνουν ισόποσα το ποσό της συνολικής ρυθμισμένης οφειλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider