Προετοιμάζεται η νέα έξοδος στις αγορές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προετοιμάζεται η νέα έξοδος στις αγορές
Επαφές με επενδυτές πραγματοποιεί ο ΟΔΔΗΧ. Θετικά στην επενδυτική ψυχολογία έχει επιδράσει η έγκριση της δόσης των 973 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων.

Διαρκείς επαφές με επενδύτες έχει η ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σε μια προσπάθεια να προσελκύσει κεφάλαια και να αυξήσει τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Είναι ενδεικτικό πως προ ημερών ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας βρέθηκε στην Φρανκφούρτη όπου συμμετείχε σε εκδήλωση της Commerzbank και είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές.

Η παρουσία του κ. Τσάκωνα στη Φρανκφούρτη συνέπεσε με την υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα 13 ετών, κάτι που δείχνει πως το ελληνικό αφήγημα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας γίνεται πιστευτό και αποδεκτό από τους επενδυτές.

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,34% (από 3,9% κατά την έκδοσή του στις αρχές Μαρτίου), στο χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ η απόδοση του πενταετούς χρεογράφου είναι στο 2,16% (από το 3,6% κατά την έκδοσή του στα τέλη Ιανουαρίου), στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2006.

Θετικά στην επενδυτική ψυχολογία έχουν επιδράσει η έγκριση της δόσης των 973 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs/SMPs), το γεγονός πως οι επενδυτές προεξοφλούν πως μέσα στους επομένους μήνες θα υπάρξει και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ(3,8 δισ. ευρώ έχουν επιτόκιο ως 5,13%), ενώ κάποιοι βλέπουν και νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις στις 26 Απριλίου η Standard & Poor’s αναμένεται να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα της Fitch Ratings ενισχύοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία η ηγεσία του ΟΔΔΗΧ εξετάζει νέα έξοδο στις αγορές είτε με την έκδοση νέου τριετούς ή και επταετούς ομολόγου ή με το άνοιγμα των υφιστάμενων εκδόσεων, πενταετούς ή και δεκαετούς διάρκειας. Με τον τρόπο αυτό αφενός θα αυγατίσει το μαξιλάρι ασφαλείας του Δημοσίου, αφετέρου θα περάσει το μήνυμα πως το ρίσκο χώρας διαρκώς περιορίζεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider