Reuters: Με λιγότερο ευνοϊκούς όρους θα χορηγεί τα φθηνά δάνεια η ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Με λιγότερο ευνοϊκούς όρους θα χορηγεί τα φθηνά δάνεια η ΕΚΤ
«Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί η χορήγηση των νέων μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες να γίνει με πολύ γενναιόδωρους όρους», αποκαλύπτει το Reuters.

Με λιγότερο ευνοϊκούς όρους αναμένεται να χορηγεί τα φθηνά δάνεια προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ.

Αυτό αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις από τη Φρανκφούρτη πως ανανεώνονται οι πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 7 Μαρτίου την έναρξη τρίτου γύρου φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (TLTRO-III), προκειμένου να διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες και ομαλή μετάβαση στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

«Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στοχεύουν σε μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας και για αυτό το λόγο θα διαμορφώσουν το νέο γύρο χορήγησης φθηνών δανείων, με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση», γράφει το Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νέος γύρος φθηνών δανείων θα είναι λιγότερο γενναιόδωρος. Το μείζον ερώτημα είναι, δηλαδή, πόσο φθηνά θα είναι τελικά τα δάνεια.

Επιτροπή της ΕΚΤ η οποία εργάζεται πάνω στον σχεδιασμό των TLTROs πρότεινε τη θέσπιση επιτοκίου 25 μονάδες βάσης πάνω από το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο βρίσκεται πλέον στο μηδέν.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η πρόταση της επιτροπής προκάλεσε την αντίδραση αξιωματούχων της ΕΚΤ από τις χώρες της περιφέρειας, οι οποίοι θεώρησαν το επιτόκιο αυτό πολύ υψηλό.

Ωστόσο, το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί σταδιακά για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να εκπληρώσουν τους στόχους τους για τη χορήγηση δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider