Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στα 1,9 δισ. οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ το 2018 – Τα νέα έργα  

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στα 1,9 δισ. οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ το 2018 – Τα νέα έργα  
Πέρσι ο όμιλος της ΕΤΕπ έκλεισε 36 συναλλαγές, τις περισσότερες από ποτέ.

Τα 1,9 δισ. ευρώ έφτασαν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2018, ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, υπεύθυνος για τις δανειοδοτήσεις στην Ελλάδα, Andrew McDowell στόχος είναι η έντονη δραστηριότητα να συνεχιστεί και φέτος.

Όπως δήλωσε ο κ. McDowell, το 2018 οι νέες χρηματοδοτήσεις του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανέρχονταν συνολικά σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ αυτών 1,57 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 328 δισεκατομμύρια ευρώ από νέες δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Πέρσι πραγματοποιήθηκαν 36 διαφορετικές συναλλαγές από την ΕΤΕπ στην Ελλάδα, οι περισσότερες από ποτέ.

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο χορήγησαν συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ νέας άμεσης και έμμεσης χρηματοδότησης για επενδύσεις από εταιρείες ανά την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων δόθηκε νέα άμεση χρηματοδότηση για στήριξη και αναβάθμιση εξειδικευμένων κατασκευών και καινοτομίας στην ελληνική εταιρεία μπαταριών Sunlight με έδρα την Ξάνθη και στήριξη νέων επενδύσεων στην κορυφαία εταιρεία ασφαλών εκτυπώσεων Veridos Ματσούκης Α.Ε. με έδρα την Αθήνα. \

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψε νέες δεσμεύσεις ύψους 328 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη της χρηματοδότησης επενδύσεων με ισότητα, εγγυήσεις και χωρίς αποκλεισμούς, με 15 Έλληνες εταίρους, που αναμένεται να κινητοποιήσουν σχεδόν 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΕΤΕπ συμφώνησε επίσης να χορηγήσει 731 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη νέων γραμμών πιστώσεων, τις οποίες θα διαχειρίζονται τοπικές τράπεζες ανά την Ελλάδα, για στήριξη των χρηματοδοτικών μισθώσεων και της χρηματοδότησης εμπορίου και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μάλιστα ο κ. McDowell δήλωσε ότι προσδοκά σε ακόμη μεγαλύτερη συμβολή της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ στα επόμενα χρόνια. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να υπάρχουν έργα κατάλληλα για χρηματοδότηση.

Όπως δήλωσε ο κ. MacDowell η ΕΤΕΠ στήριξε νέες επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, τη διανομή και τη μεταφορά ενέργειας, ενώ παράλληλα προώθησε την ενεργειακή απόδοση και την ασφάλεια στην παροχή ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, στήριξε την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων βόρεια του όρους Βέρμιο, με συνολική δυνατότητα παραγωγής ισχύος 44,4 MW και νέες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διανομής ηλεκτρισμού ανά την ηπειρωτική και νησιωτική ελληνική επικράτεια.

Το πρόγραμμα βελτίωσης της μεταφοράς υψηλής τάσης είναι εθνικής σημασίας, καθώς θα εξασφαλίσει αξιόπιστη ηλεκτρική παροχή στα 7,3 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα και θα βελτιώσει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού.

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί επίσης τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, μαζί με 18 τράπεζες, στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε για ευρωπαϊκό έργο υποδομής το 2018. Το μεγαλύτερο τμήμα του Διαδριατικού Αγωγού διασχίζει την Ελλάδα σε μια διαδρομή 550 χλμ. από τους Κήπους, στα τουρκικά σύνορα, έως την Αλβανία και είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής υπό κατασκευή στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider