Τι αλλάζει στην παροχή εγγύησης του Δημοσίου προς τις τράπεζες – Νέα τροπολογία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στην παροχή εγγύησης του Δημοσίου προς τις τράπεζες – Νέα τροπολογία
Η κυβέρνηση ακολούθησε άμεσα την υπόδειξη των θεσμών και κατέθεσε χθες τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος.

Το «ξήλωμα» διατάξεων που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2018 - και οι οποίες περιόριζαν την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες - ζήτησαν οι θεσμοί.

Η κυβέρνηση ακολούθησε άμεσα την υπόδειξη των θεσμών και κατέθεσε χθες τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος, με την οποία απαλείφονται οι ενδεικτικές αναφορές των περιπτώσεων ελευθέρωσης του Ελληνικού Δημοσίου από την εγγυητική του ευθύνη προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτές απαριθμούνταν στο άρθρο 102 του ν. 4549/2018.

Οι σχετικές διατάξεις που ξηλώθηκαν μόλις έξι μήνες μετά τη ψήφιση τους ανέφεραν ότι το Ελληνικό Δημόσιο ελευθερώνεται της παρασχεθείσας εγγύησής του ιδίως αν:

α) Από υπαιτιότητα του δανειστή ή πιστωτή δεν συνέτρεχαν ή εκ των υστέρων εξέλιπαν οι προϋποθέσεις χορήγησης της εγγύησης ή εάν με υπαιτιότητά τους δεν ενημερώθηκε σχετικά το Ελληνικό Δημόσιο.

β) Οι βασικοί όροι της δανειακής σύμβασης διαφοροποιούνται από αυτούς που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση παροχής της εγγύησης.

γ) Επέλθει μείωση της εταιρικής περιουσίας μέσω καταβολής μετρητών στους φορείς της εταιρείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ικανοποίηση των απαιτήσεων του δανειστή ή πιστωτή και κατ’ επέκταση του εγγυητή Ελληνικού Δημοσίου.

δ) Mε τελεσίδικη δικαστική απόφαση αναγνωρισθεί η ανυπαρξία της κύριας οφειλής, εν όλω ή εν μέρει, οπότε η ελευθέρωση αφορά αντίστοιχα το σύνολο ή μέρος της εγγύησης.

Οι παραπάνω τέσσερες ενδεικτικές περιπτώσεις αφαιρέθηκαν διότι κρίθηκε πως καλύπτονται από την γενική διατύπωση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο ελευθερώνεται της παρασχεθείσας εγγύησής του αν από υπαιτιότητα του δανειστή ή πιστωτή δεν συνέτρεχαν ή εκ των υστέρων εξέλειπαν οι προϋποθέσεις χορήγησης της εγγύησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider