Άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχου και δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης απαρτίζουν το βασικό κορμό εκείνων που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα στις 14 Δεκεμβρίου. Προϋπόθεση είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 185.000 ευρώ και  το ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού να μην ξεπερνά τα 9.000 ευρώ.

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ μέσα σε 24 ώρες η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) θα θέσει σε παραγωγική λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων koinonikomerisma.gr. Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών, το κοινωνικό επίδομα θα κυμαίνεται από 200 ευρώ ως 1.200 ευρώ.

Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την εφάπαξ παροχή θα είναι 55.000 άνεργοι ηλικίας μεταξύ 18-24 ετών, μακροχρόνια άνεργοι που παραμένουν εκτός εργασιακού στίβου για πάνω από δύο έτη, 600.000 περίπου δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, 600.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ με συντάξιμες αποδοχές από 300 έως 600 ευρώ μηνιαίως και  800.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Αλλά δεν είναι σίγουρο πως όλοι οι παραπάνω θα λάβουν το επίδομα, καθώς για ακόμη μια χρονιά χιλιάδες πολίτες που συγκαταλέγονται στις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού θα δουν την αίτηση τους να απορρίπτεται, όπως συνέβη πέρυσι και πρόπερσι.

Έτσι, για ακόμη μια χρονιά θα εξαιρεθούν από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας διότι έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.ε.. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το εάν κατείχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για ένα μήνα το 2017 και μετά ή έκλεισε δεκαετία ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατέχουν σήμερα.

Παράλληλα, για ένα ακόμη έτος εκατοντάδες πολύτεκνοι θα αποκλειστούν λόγω των αυστηρών περιουσιακών κριτηρίων από το μέρισμα. Ενώ ο νόμος ορίζει ως κριτήριο των καταθέσεων τις 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενες κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο μέλος, αντίθετα στο περιουσιακό κριτήριο θα θέτει ως όριο τις 125.000 ευρώ, προσαυξανόμενες μόνο κατά 12,5% για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τις 185.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι τρία ανήλικα τέκνα! Αυτό το κριτήριο έχει αποδειχθεί στην πράξη πως αποκλείει μαζικά τους πολυτέκνους από το μέρισμα, αφού μία πολύτεκνη οικογένεια έχει μεγαλύτερης αξίας ακίνητη περιουσία για να στεγάζεται.

Αλλά οι αδικίες δεν σταματούν εκεί. Εάν κάποιος έχει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο από το δηλωθέν εισόδημά του, τότε χάνει αυτόματα το μέρισμα. Σήμερα το 40% των φορολογουμένων έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά εμφανίζουν υψηλότερα τεκμαρτά εισοδήματα. Πέρυσι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που διέθεταν μικρά διαμερίσματα και φιλοξενούσαν τα άνεργα παιδιά τους που διάθεταν αυτοκίνητα δεν έλαβαν το μέρισμα, διότι του έκαψαν τα τεκμήρια.

Παρόμοιες αδικίες προκύπτουν και με τις καταθέσεις. Πολλοί συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών θα χάσουν και εφέτος το μέρισμα, καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση τους αφορούν στο σύνολο του κατατεθειμένου ποσού. Δεν θα το χάσουν μόνο εάν είχαν προβλέψει να συμπληρώσουν στη φορολογική δήλωση το ποσό που επιμερίζεται σε κάθε δικαιούχο.

Μια από τις πλέον μεγάλες αδικίες αφορά στους φιλοξενούμενους. Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2017, ακόμα και αν σήμερα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.