Ηχηρό σήμα κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει για τη Μεγάλη Βρετανία – και δη την οικονομία της, τις επιχειρήσεις της και την αγορά της – το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) εκπέμπει η Morgan Stanley.

Όπως προειδοποιεί, μέσω ειδικής έκθεσής της για τις προοπτικές και το μέλλον της βρετανικής οικονομίας, εάν η χώρα επιλέξει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σημαντικά, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά θα επιδοθεί σε βίαιη πτώση έως και 20%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, οι πιθανότητες αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετούνται στο 35%. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι εξηγούν, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας προβλέπει πως η χώρα δεν θα εγκαταλείψει την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος – για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – έως τα τέλη του 2017. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η διενέργεια του δημοψηφίσματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοντά στο φθινόπωρο του 2016.

«Προσεχώς η αβεβαιότητα για το μέλλον της σχέσης της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενταθεί, ωθώντας στα ύψη τους πολιτικούς κινδύνους», προειδοποιούν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.