«Φουντώνει» η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φουντώνει» η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία

Πρώτο μεν, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, βγήκε το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ισπανίας M. Rajoy.

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ο Rajoy δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηριχθεί στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου ηγείται.

«Θα προσπαθήσω να σχηματίσω μια κυβέρνηση και πιστεύω ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 ώρα Ελλάδος μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτουνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο κέντρο της Μαδρίτης, ο Rajoy σημείωσε επίσης ότι οι ημέρες αυτές μετά τις εκλογές, στις οποίες κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα είναι εύκολες και ότι θα χρειαστεί να συναφθούν συμφωνίες.

«Θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολύ, να έχουμε διάλογο και να καταλήξουμε σε συμφωνίες», είπε. «Οφείλαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις» τα τέσσερα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αναγνώρισε επίσης, και «έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ισπανίας».

Η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή του, όπως και ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε όσον αφορά το κόμμα του ευνόησαν την ανάδειξη των δύο νέων κινημάτων του Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του ισπανικού Podemos Pablo Iglesias είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συγχαρεί το κόμμα της ισπανικής αριστεράς για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στις εθνικές εκλογές την Κυριακή. «Ο αγώνας μας δικαιώνεται, η Ευρώπη αλλάζει» ανέφερε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

«Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία» ανέφερε σε ξεχωριστό μήνυμά του σχολιάζοντας τις ισπανικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες - 20 λιγότερες απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011-, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες—και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ήδη περάσει τον προϋπολογισμό του 2016 και τα χαμηλά επιτόκια και το φθηνό πετρέλαιο σημαίνουν ότι η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα συνεχιστεί, στοιχεία που θα κατευνάσουν τη νευρικότητα στις αγορές εάν πράγματι υπάρξει πολιτική αστάθεια, το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό εξουσίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα για την προώθηση του σκοπού τους.

Το ζήτημα της Καταλονίας θα βρεθεί και πάλι πολύ γρήγορα στην εθνική πολιτική ημερήσια διάταξη, καθώς τα αυτονομιστικά κόμματα καλούνται να αποφασίσουν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμμαχίας στην επαρχία έως την 9η Ιανουαρίου. Εάν αποτύχουν, θα προκηρυχθούν νέες τοπικές εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε δύο μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider