Σύνοδος Κορυφής: Θα μοιραστούν επαρκή εμβόλια κορονοϊού σε όλα τα κράτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Θα μοιραστούν επαρκή εμβόλια κορονοϊού σε όλα τα κράτη
Την ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού για να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες της ΕΕ του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Συμφωνήσαμε για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στις συμβάσεις που υπογράφονται από την Επιτροπή και εκείνων που ελπίζουμε ότι θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ήταν η απόφαση για τη δημιουργία μίας φόρμας εντοπισμού επιβατών που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων, η συνεργασία των κρατών-μελών σε περίπτωση που ένα από αυτά υφίσταται πίεση σε επίπεδο συστήματος Υγείας και η διασφάλιση επαρκούς αριθμούς εμβολίων, σε αναλογία με τον πληθυσμό του κάθε κράτους-μέλους.

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων. Αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό και καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Εμανουέλ Μακρόν και στον γαλλικό λαό και ανέφερε ότι «η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καταδικάζουμε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η ΕΕ καταδικάζει «τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι εντελώς απαράδεκτες» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών.

Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ προσέφερε την ευκαιρία θετικής ατζέντας στην Τουρκία «όμως η Τουρκία δεν επέλεξε αυτό το μονοπάτι».

Τονίστηκε δε η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία θα συζητηθούν ξανά στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider