Ανατροπή και αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία - «Βαρίδι» η λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανατροπή και αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία - «Βαρίδι» η λίρα
Κατά 200 μ.β αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας την Πέμπτη.

Κόντρα στο ρεύμα των εκτιμήσεων αλλά και των πιέσεων από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινήθηκε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας κατά 200 μ.β τα επιτόκια στο 10,7%. Παράλληλα η κεντρική τράπεζα της γείτονος χώρας επικύρωσε την απόφασή της σχετικά με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες ανήλθαν στο 11,8% ετησίως τον Αύγουστο - υπερδιπλασιάζοντας τον στόχο 5% της CBRT.

Σύμφωνα με αναλυτές δεν είναι σαφές εάν η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε άμεση σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών. Σε τελική ανάλυση, το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας, (10,25%), εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το μέσο κόστος χρηματοδότησης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η τουρκική λίρα έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 22% από τις αρχές του έτους, καθιστώντας την μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες. Η πίεση που δέχεται η τουρκίκη λίρα έρχεται στο πλαίσιο των μεγάλων μακροοικονομικών τρωτών σημείων της χώρας. Χθες, Τετάρτη η Capital Economics σε report της εκτίμησε πως η λίρα θα φτάσει τα 8 ανά δολάριο έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τα 9,25 ανά δολάριο έως το τέλος του 2021 (οι πρηγούμενες εκτιμήσεις της Capital Economics 7,50 ανά δολάριο και 8,25 ανά δολάριο αντίστοιχα).

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider