Τι σημαίνει για την Uber το «μπλόκο» στο Λονδίνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει για την Uber το «μπλόκο» στο Λονδίνο
Σύμφωνα με το Bloomberg, η μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας της Uber στο Λονδίνο μπορεί να είναι η αρχή για μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Σε κίνδυνο θέτει το μέλλον της Uber στην ευρωπαϊκή αγορά το «μπλόκο» από τις αρχές μεταφορών στο Λονδίνο.

Για τη γνωστή διαδικτυακή υπηρεσία μίσθωσης ταξί, η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά στην οποία δραστηριοποιείται και όπως προειδοποιεί το Bloomberg, η μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας της στο Λονδίνο μπορεί να είναι η αρχή για μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Χθες, Δευτέρα, η αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (Transport for London - TfL) δεν ανανέωσε την άδεια της Uber, μπλοκάροντας επί της ουσίας τη λειτουργία της στη βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την TfL, «μια σειρά αποτυχιών» της Uber, οι οποίες έχουν θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πελατών της, δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν την ανανέωση της άδειας λειτουργίας της στο Λονδίνο.

Η Uber θα ασκήσει έφεση

H εταιρεία δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την απόφαση της TfL, γνωστοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε έφεση, ενώ ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Uber στη Βρετανία, Jamie Heywood, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της εταιρείας. Όπως επισήμανε, ήταν τον περασμένο Μάιο όταν η Uber ανακάλυψε μια διαρροή στο app της, η οποία επέτρεψε σε 43 ανθρώπους να πραγματοποιήσουν διαδρομές χωρίς άδεια. «Όταν το ανακαλύψαμε, αμέσως ενημερώσαμε τις αρχές. Από τότε, το ζήτημα έχει επιλυθεί», εξήγησε ο Heywood, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ωστόσο, η αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου δεν θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει.

Να σημειωθεί ότι η Uber έχει στη διάθεσή της 21 ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Υπηρεσίας Μεταφορών.

Η επόμενη μέρα

Όπως, ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, παρά τη μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας της, η Uber δεν θα εξαφανιστεί σύντομα από τους δρόμους του Λονδίνου.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2017 όταν η Uber κρίθηκε ως υπηρεσία «ακατάλληλη», αλλά καθώς η δίκη πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018, η εταιρεία δεν σταμάτησε ποτέ τις δραστηριότητές της.

«Μακροπρόθεσμα εκτιμούμε ότι η Uber θα συνεχίσει να βρίσκεται στους δρόμους του Λονδίνου, ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας», προειδοποιεί ο αναλυτής της Loop Capital, Jeffrey Kauffman. Ο ίδιος μείωσε στα 41 δολάρια, από 48 προηγουμένως, την τιμή στόχο για τη μετοχή της Uber, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για μη ανανέωση της άδειάς της.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη ραγδαία ανάπτυξη της Uber στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς τα στοιχεία μιλούν για 3,5 εκατομμύρια τακτικούς χρήστες.

Στο Λονδίνο η Uber διαθέτει άλλωστε 45.000 οδηγούς, πλήρως ασφαλισμένους και με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

«Ο κίνδυνος της ανεργίας είναι ορατός για πολλούς οδηγούς της Uber», προειδοποιεί, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Οδηγών, James Farrar.

«Η μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας της Uber μπορεί να αποτελέσει βαρίδι για την κερδοφορία της στο μέλλον», προβλέπει, από την πλευρά του, ο Mandeep Singh, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

Δύσκολες ώρες για τη μετοχή

Η Uber είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο από τον περασμένο Μάιο, ωστόσο οι μετοχές της μετρούν απώλειες 40% από τότε, στη σκιά των ανησυχιών των επενδυτών για τις δικαστικές και όχι μόνο περιπέτειές της…

Μόνο χθες, Δευτέρα, οι μετοχές της Uber έχασαν 1,5%, στη σκιά της απόφαση της TfL να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider