Πειθαρχία και αλληλεγγύη ζητά το Eurogroup από την Ιταλία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πειθαρχία και αλληλεγγύη ζητά το Eurogroup από την Ιταλία
«Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει το πολιτικό θάρρος και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται» προειδοποιεί την ίδια ώρα το ΔΝΤ.

Ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο

Δεν μπορούν να κρύψουν την αγωνία τους για ενδεχόμενο εκτροχιασμό της Ιταλίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο.

Κατά την προσέλευσή του στην Ετήσια Συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διευθυντών του ESM νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο εξέφρασε την προσδοκία του η Ιταλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επιδείξει αλληλεγγύη και πίστη στο κοινό νόμισμα.

Παρότι η «βαριά» ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνει την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής ένωσης (EMU) και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ESM, το ιταλικό ζήτημα θα συζητηθεί στη μαραθώνια -όπως αναμένεται- σημερινή συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι πρόσφατα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης έκαναν λόγο ακόμη και για έκδοση παράλληλου νομίσματος προκειμένου να εξυπηρετήσει η Ρώμη τις οφειλές της.

«Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν όλες οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται προκειμένου να συμμορφωθεί η Ιταλία» με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, δήλωσε ο Σεντένο. «Είναι σημαντικό να τηρούνται οι δεσμεύσεις».

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι οι υπουργοί θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για την αξιολόγηση της Κομισιόν αναφορικά με την ολοένα και πιο χαλαρή συμμόρφωση της Ιταλίας με τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ. «Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένα κινδύνους αστάθειας» από την αύξηση του ιταλικού χρέους, δήλωσε ο Σεντένο. Αλλά χρειάζεται να τους διαβεβαιώσουμε όλους ότι η δέσμευση υπάρχει».Πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένει από την Ιταλία σήμερα είναι «σαφήνεια, ότι οι στόχοι στους οποίους δεσμεύθηκε η ιταλική κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους επιτυγχάνονται».

Αυστηρό μήνυμα από το ΔΝΤ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επίσης στο Λουξεμβούργο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι «η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει το πολιτικό θάρρος και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται».

Ερωτηθείσα δε για την προοπτική έκδοσης παράλληλου νομίσματος (mini bots), η ίδια διαμήνυσε ότι «τα ιταλικά ομόλογα μπορούν μια χαρά να κάνουν τη δουλειά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider