«Επιχείρηση Ελευθερία»: Εμβόλιο Covid-19 πριν την Πρωτοχρονιά και στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επιχείρηση Ελευθερία»: Εμβόλιο Covid-19 πριν την Πρωτοχρονιά και στην Ελλάδα

«Επιχείρηση ελευθερία» θα είναι το κωδικό όνομα της μεγάλης εκστρατείας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού που αναμένεται να ξεκινήσει η πολιτεία εντός των επόμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο και να ανοίξει ο δρόμος προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως έχει εγκαίρως γράψει το reader.gr, η εκστρατεία που θα τρέξει θα έχει θετικό τόνο, θα είναι πρακτικά μια άσκηση πειθούς των πολιτών, με ένα σαφές μήνυμα, αλλά και αρκετά στοιχεία που θα απαντούν στον προβληματισμό πολλών πολιτών για την ασφάλεια του εμβολίου. Και, όπως, βεβαίως, μαρτυρά και το όνομα της εκστρατείας, το κεντρικό μήνυμα θα είναι ότι με το εμβόλιο παίρνουμε, σιγά σιγά, τη ζωή μας πίσω, γι’ αυτό και πρέπει η ανταπόκριση να είναι όσο μαζικότερη γίνεται.

Η εκστρατεία, βεβαίως, έρχεται λίγες μέρες πιο μπροστά, γιατί και ο πρώτος εμβολιασμός εν Ελλάδι έρχεται πιο κοντά και, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του reader.gr, μπορεί να γίνει και πριν την Πρωτοχρονιά. Και αυτό γιατί, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) αποφάσισε να προσδιορίσει τη συνεδρίαση για την αδειοδότηση του πρώτου εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 21/12, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των εμβολιασμών στη Γερμανία και, συνακόλουθα στην Ελλάδα, εντός ημερών.

Εφόσον, λοιπόν, ο ΕΜΑ αποφανθεί επί του εμβολίου ως τις 23/12, από εκεί και πέρα οι πρώτοι εμβολιασμοί θα είναι θέμα χρόνου. Γερμανικές πηγές εκτιμούσαν ότι, με έγκριση στις 23 του μήνα, ο πρώτος εμβολιασμός σε γερμανικό έδαφος θα μπορούσε να γίνει περί τις 26/12. Αντίστοιχα, απολύτως αρμόδια ελληνική πηγή έλεγε στο reader.gr πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια-δυο μέρες μετά τη Γερμανία, συνεπώς, σε αυτό το σενάριο, ο πρώτος, συμβολικός εμβολιασμός, θα μπορούσε να λάβει χώρα και στις 28/12. Βεβαίως, αν ο ΕΜΑ κινηθεί ακόμα γρηγορότερα, τότε όλη η διαδικασία θα κινηθεί πιο γρήγορα και το εμβόλιο, έστω και για τους πρώτους στη χρονοσειρά του εμβολιασμού που κλειδώνει αυτές τις μέρες, θα έρθει ως «χριστουγεννιάτικος μποναμάς», όπως είχε αναφέρει σε συνέντυεξή του στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς προ περίπου 10 ημερών.

Ήδη, το σχέδιο για τα logistics του εμβολίου, όσο και για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, είναι σε τελική φάση προετοιμασίας. Τις επόμενες ημέρες θα κλειδώσει, σε συνεννόηση και με τις παραγωγούς εταιρίες Pfizer και BioNTech η ποσότητα δόσεων που θα λάβει η Ελλάδα, με βάση την ευρωπαϊκή συμφωνία προαγοράς, ενώ η χώρα μας, σε δεύτερο χρόνο, θα μπορεί να προχωρήσει και σε αγορές αυτόνομα, πέραν των ευρωπαϊκών προβλεπομένων. Εκτιμάτο, πάντως, ότι η Ελλάδα θα έχει λαμβάνειν στην πρώτη φάση περί τις 500.000 δόσεις εμβολίων, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών της πρώτης γραμμής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και των τροφίμων και εργαζομένων των γηροκομείων και των κέντρων αποκατάστασης. Ως το τέλος της εβδομάδας, δε, αναμένεται να έχει κλειδώσει η χρονοσειρά των εμβολιασμών, αλλά και οι τρόποι, με τους οποίους θα κλείνονται τα ραντεβού.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider