Ο κρατισμός βλάπτει σοβαρά την Υγεία

Γιώργος Βαγιωνάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κρατισμός βλάπτει σοβαρά την Υγεία

Στα χρόνια της κρίσης που διανύουμε, είθισται να λέμε πως «η Υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής». Αλλά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ δεν φταίει-μόνον- η κρίση. Φταίνε κυρίως, οι λάθος αποφάσεις που προηγήθηκαν αυτής και η έλλειψη πραγματικής γνώσης και τεχνογνωσίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.Διότι τα τρωτά του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα ξέρουν καλύτερα από όλους όσοι το υπηρέτησαν, κι όχι εκείνοι που απλώς ανέλαβαν ένα χαρτοφυλάκιο.

Υπερπληθώρα νοσοκομειακών κλινών, ανοργάνωτο ΕΚΑΒ, δυσλειτουργικό σύστημα εφημεριών και υποδομές αναξιοποίητες συνθέτουν τον χάρτη της Υγείας στη χώρα.Στις συνθήκες αυτές κάποιοι βολεύτηκαν και ίσως αυτό να ισχύει ακόμα, αλλά πλέον έχει έρθει ο καιρός για εκ βάθρων αλλαγές.

Το έναυσμα για την αλλαγή πρέπει να έρθει από την Κρήτη. Το νησί αυτό είναι ιδανικό για την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος που θα καθορίσει τις άκρως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για το σύνολο της Επικράτειας.

Γιατί είναι δώρον άδωρον να εφημερεύουν και τα 140 νοσοκομεία της χώρας όλη την ημέρα. Θα πρέπει να λειτουργούν όλα 14 ώρες την ημέρα και μόλις τα 20 επί 24ώρου βάσεως, με επαρκή αριθμό γιατρών και νοσηλευτών σε τέσσερις βασικές ειδικότητες.

Γιατί η τηλεϊατρική είναι η λύση που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας και των απομακρυσμένων περιοχών. Έτσι θα εξοικονομήσει το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις αερομεταφορές, παράλληλα με την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ. Η αξιολόγηση των περιστατικών είναι μείζονος σημασίας, καθώς η κρατική υγεία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για τα επείγοντα περιστατικά.

Όσο για τις υποδομές, η ενεργειακή θωράκιση και μόνο των νοσοκομείων μπορεί να κρατήσει στον κρατικό κορβανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη, η αξιοποίηση των πλεοναζουσών υποδομών μπορεί να αποφέρει και σημαντικά έσοδα.

Σε αυτό το σημείο, ο ιδιώτης μπορεί να δώσει τη λύση, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Νοσοκομειακές μονάδες κλειστές, που αφήνονται να ρημάζουν, μπορούν να γίνουν πχ. κλινικές χρονίων παθήσεων. Το managementθα αποδίδεται στον ιδιώτη και το πλειοψηφικό ποσοστό θα το κρατά το Δημόσιο, ενώ ο πολίτης θα τυγχάνει της απαιτούμενης περίθαλψης.

Εδώ όμως υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα. Η «αλλεργία» απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η δαιμονοποίηση της. Ο κρατισμός είναι τόσο βαθιά ριζωμένη αντίληψη που καταπνίγει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και εν τέλει εμποδίζει την κοινωνική ευημερία.

Αλλά οι εποχές της παντοδυναμίας του κράτους έχουν παρέλθει και η αντίσταση στην αλλαγή δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε τον πολίτη, ούτε το ίδιο το κράτος. Η υγιής επιχειρηματικότητα που υπακούει σε νόμους και κανόνες, μπορεί να βγάλει την οικονομία από το τέλμα, στηρίζοντας παράλληλα τον δημόσιο τομέα. Διαφανείς όροι σε σταθερό επενδυτικό περιβάλλον είναι αυτό που χρειάζεται κάθε είδους επένδυση και πολύ περισσότερο εκείνες που άπτονται ευαίσθητων τομέων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider