Από το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων - με αφορμή και τη δημοσκόπηση της εταιρείας "Marc" για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» - ξεκίνησε η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο "Action24": «Σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, από την πολιτική ηγεσία μέχρι τη διοίκηση, με διαφορετικό μερίδιο ευθύνης βέβαια, δεν νοείται να μην υπάρχει λογοδοσία, που εμπεριέχει και την αξιολόγηση», ξεκαθάρισε εξ αρχής ο υφυπουργός και υπενθύμισε ότι «εν όψει συνταγματικής αναθεώρησης ο πρωθυπουργός έχει ήδη πει ότι θα καταθέσει τρεις προτάσεις: για την αλλαγή του τρόπου εκλογής της δικαιοσύνης, για το άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών και για τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης».
Επαναλαμβάνοντας ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέσα από τα πειθαρχικά συμβούλια 1.000 - 1.200 (υπάλληλοι) απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο», επέμεινε, από την άλλη, στο μεγαλύτερο κίνητρο που θα έχει ο καλός δημόσιος υπάλληλος. Για την εν εξελίξει αξιολόγηση του Δημοσίου από τους πολίτες, εκτίμησε ότι θα βγάλει συμπεράσματα, καθώς «δείχνει τι λειτουργεί». Όπως, επίσης, αναφέρθηκε και στο μέτρο, από τις αρχές Ιουνίου, ο ασθενής που θα βγαίνει από το νοσοκομείο, θα παίρνει ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του και θα του ζητείται να αναφερθεί στην εμπειρία σου.
Πηγαίνοντας στον πυρήνα της πολιτικής, ο Θ. Κοντογεώργης, σε ερώτηση για την Πλεύση Ελευθερίας, χαρακτήρισε «αρκετά μυωπικό, αρκετά αφελές» να θεωρεί κανείς ότι «η κυβέρνηση μπορεί να καθορίσει την αντιπολίτευση». Εξ άλλου, συμπλήρωσε, «μας ενδιαφέρει να υπάρχει λογική αντιπολίτευση, να μην υπάρχει κλίμα πολιτικής οξύτητας, καταγγελτικός λόγος. Εντάξει, η αντιπολίτευση κάτι πρέπει να πει, δεν λέμε αυτό, αλλά αυτό που θα πει, να είναι σε ένα σοβαρό, πολιτισμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο». Και, στο δια ταύτα, «για την κυβέρνηση και τη χώρα κέρδος είναι να υπάρχει μια σοβαρή αντιπολίτευση. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση την θεωρώ μυωπική γιατί στο τέλος αποβαίνει εις βάρος της χώρας», υπογράμμισε.
Μετά δε, και τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών, συνέχισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, είναι «προφανές ότι υπάρχει αμηχανία σε ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης», αλλά «κάθε καλόπιστος πολίτης βγάζει τα συμπεράσματά του.
Ακόμη: Η κυβέρνηση έχει μια θέση αρχής από την οποία δεν θα αποστεί, δεν μπορεί να αποστεί, υπογράμμισε επί λέξει -και αυτή έχει να κάνει και «με τη συνταγματική αναθεώρηση ότι πρέπει να πηγαίνουν (σ.σ. αντίστοιχες υποθέσεις) γρήγορα στο φυσικό δικαστή. Ίδια μεταχείριση για τον πολίτη και τον πολιτικό». Κατά συνέπεια, «στο δικαστικό συμβούλιο όλα θα αξιολογηθούν, δεν πρέπει να προτρέχουμε -βάζω α' πληθυντικό για να μην βάλω κομματικό χρωματισμό», διευκρίνισε.
Για την επικείμενη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα την μελετήσει - «όχι σε μία ώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά - και θα τοποθετηθεί επ' αυτής «σοβαρά και υπεύθυνα, όπως αρμόζει σε αυτήν τη περίπτωση» είπε και διαβεβαίωσε τους πολίτες «να είναι σίγουροι ότι θα γίνει αυτό που πρέπει».
Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, «τα Τέμπη, και ως δυστύχημα - τραγωδία και ως πολιτική - κοινωνική κινητοποίηση είναι σημείο αναφοράς για πολύ κόσμο, το οποίο όλοι οφείλουμε να λάβουμε υπ' όψιν. Και για το γεγονός ότι συμπύκνωσε μια αποτυχία αλλά και για τους λόγους του συναισθηματικού φορτίου και τι σημαίνει αυτό για πολύ κόσμο και τους νέους ανθρώπους βέβαια. Προφανώς ήταν σημείο καμπής, όλα αυτά συνετέλεσαν στο να υπάρξει αυτή η ένταση, η σύγχυση -έβαλαν και κάποιοι το χεράκι τους, κάποιοι επαγγελματίες συνωμοσιολόγοι που "τρέφονται" μέσα από αυτό. Από την άλλη πολύς κόσμος αισθάνθηκε - και σε ένα βαθμό αισθάνεται και σήμερα - ότι εδώ πέρα χρειάζεται μια απόλυτη διαλεύκανση, είμαστε μαζί σε αυτό, (χρειάζεται) δικαιοσύνη και να προχωρήσουν τα πράγματα».
Σε άλλο θέμα και στο ερώτημα, αν η 'Αγκυρα βγαίνει κερδισμένη στη διεθνή σκηνή, αντέτεινε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική «που δεν φωνάζει, παράγει αποτελέσματα. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία», με καταληκτική επισήμανση, «η αξιοπιστία της χώρας έχει ενισχυθεί».
Για τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια, είναι «μια γάγγραινα, η οποία μερικώς έχει θεραπευθεί», σχολίασε εισαγωγικώς. Ενθυμούμενος δε, την προσωπική εμπειρία του από τη Νομική Αθηνών, τη δεκαετία του ‘90, παρατήρησε ότι αυτά τα περιστατικά θεωρούνταν ως «κάτι δεδομένο, μια... κανονικότητα». Στον αντίποδα, συνέχισε, «η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική. Στα περιφερειακά πανεπιστήμια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, στην Αθήνα υπάρχουν 2-3 γνωστά ζητήματα, τα οποία καλούμαστε να διαχειρισθούμε και διαχειριζόμαστε».
Και, στο δια ταύτα, μετά το νόμο για το άσυλο το 2019, τώρα τίθεται «ένα πιο στενό πλαίσιο, μέχρι τον Ιούλιο να υπάρξουν σχέδια ασφαλείας και να εγκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Χρειάζεται η συμμετοχή όλων, είμαστε σε ένα καλό δρόμο τουλάχιστον για να μην ξαναζήσουμε τέτοιας έντασης γεγονότα».
Η συνέντευξη ξεκίνησε πάντως από δύο καλά γεγονότα του Σαββάτου: Αφενός την ελληνική παρουσία στην Eurovision: «Ωραίο τραγούδι, ταλαντούχο κορίτσι η Κλαυδία», είπε ο υφυπουργός. Αφετέρου, τον τελικό του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, με «εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε»: Με 20.000 άτομα από την Κρήτη, «τα μέτρα λειτούργησαν, υπήρχε ωραία ατμόσφαιρα, οικογένειες με παιδιά», σημείωσε ο Θ. Κοντογεώργης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ