Φρένο στα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ βάζει με τροπολογία το ΥΠΕΝ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρένο στα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ βάζει με τροπολογία το ΥΠΕΝ
Φρένο στα μπόνους στην δόμηση που προβλέπει ο νέος ΝΟΚ αναζητά να βάλει με τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη στην Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Φρένο στα μπόνους στην δόμηση που προβλέπει ο νέος ΝΟΚ αναζητά να βάλει με τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη στην Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για μείωση της κάλυψης στα νέα κτίρια, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με αντάλλαγμα μπόνους ύψους και τετραγωνικών μέτρων έχουν διχάσει τους πολίτες και τους δήμους και έχουν οδηγήσει σε μια εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ δήμων/ΚΕΔΕ και ΥΠΕΝ. Όσοι έχουν αντιδράσει στα αμφιλεγόμενα άρθρα υποστηρίζουν ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη που προφέρει ο ΝΟΚ παραβιάζουν το πολεοδομικό κεκτημένο, αλλοιώνουν την πολεοδομική μορφή και τη φυσιογνωμίας των περιοχών τους και υποβαθμίζουν τους όρους διαβίωσης δίνοντας άδεια για κτίρια που ξεπερνούν τα 18 μέτρα αντί για τα 14 μέτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Με την τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ προωθείται ο περιορισμός του bonus στο ύψος ώστε τα επιπλέον μέτρα σε ύψος να μην ξεπερνούν τα 3 μέτρα. Συγκεκριμένα προβλέπεται αύξηση του συντελεστή δόμησης, εφόσον όμως πληρούνται ειδικές προϋποθέσεις, μέσω των οποίων επέρχεται βελτίωση των όρων διαβίωσης. Ο περιορισμός αυτός των κινήτρων είναι οριζόντιος, αλλά σχετίζεται τα ειδικά χαρακτηριστικά των περιοχών. Πιο αναλυτικά, στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος κτιρίου θα είναι έως 2 μέτρα, στις περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το πρόσθετο ύψος που θα μπορεί ένα κτίριο να φτάνει θα είναι έως τα 2,5 μέτρα και στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το μπόνους θα είναι έως 3 μέτρα.

Η ρύθμιση έρχεται ως αποτέλεσμα των πρόσφατων παραπεμπτικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά τις διατάξεις κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, έχει δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας δικαίου στον τεχνικό κόσμο συμπεριλαμβανομένων,τόσο ιδιωτών μηχανικών, όσων και των υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δόμησης σχετικά με τος πώς να εφαρμόσουν τις διατάξεις του ΝΟΚ στις επικείμενες προς έκδοση οικοδομικές άδεις. Δεδομένου ότι το περιβαλλοντικό και ενεργειακό όφελος από την εφαρμογή των κινήτρων είναι σημαντικό, ιδίως ενόψει της κλιματικής αλλαγής, τυχόν κατάργησή τους Θα αναιρούσε την ουσία και αναγκαιότητα του άρθρου 10, όπως αποτυπώθηκε στην αρχική αιτιολογική έκθεση, σύμφωνα με την οποία «στο άρθρο αυτό προσδιορίζονταιτα τα κίνητρα, οι όροι και οι προϋποθέσεις για μείωση κάλυψης του κτιρίου, την μείωση κατάτμησης των οικοπέδων και την απελευθέρωση και αύξηση του κοινόχρηστου χώρου στον πυκνό πολεοδομικό ιστό επιβαρυμένων πληθυσμιακά πόλεων.

Η ρύθμιση θα ισχύει από την 1η Μαΐου έως το τέλος του 2025 εκτός και αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider