Γάζα: Τελευταία ημέρα κατάπαυσης του πυρός - Συνομιλίες για την παράτασή της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Τελευταία ημέρα κατάπαυσης του πυρός - Συνομιλίες για την παράτασή της
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χαμάς εξήγησε ότι το κίνημα «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για «δυο ως τέσσερις ημέρες».

Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων και τη διανομή κάποιων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειαζόταν απελπιστικά, διανύει σήμερα την τέταρτη και τελευταία ημέρα της, με φόντο συνομιλίες για την παράτασή της.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το ένοπλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως «επιδιώκει την παράταση της ανακωχής πέραν των τεσσάρων ημερών» που προέβλεπε η συμφωνία, με σκοπό να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι». Πρόκειται για κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χαμάς εξήγησε ότι το κίνημα «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για «δυο ως τέσσερις ημέρες».

Η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ —με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προέβλεπε 4ήμερη παύση των εχθροπραξιών, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση 50 ομήρων από τους 200 και πλέον που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.

Από την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3.

Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων.

Νετανιάχου: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μόλις λήξει η κατάπαυση του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν «με πλήρη ισχύ» όταν τερματιστεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ταυτόχρονα ωστόσο ο Νετανιάχου είπε ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα ομήρων ημερησίως.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Ανησυχίες σχετικά με τις λίστες αυτών που θα απελευθερωθούν σήμερα

Επίσης, το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις λίστες με τα ονόματα των ισραηλινών στρατιωτών και των παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα, όπως είπε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι Καταριανοί μεσολαβητές συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Χαμάς για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις.

«Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες. Οι Καταριανοί συνεργάζονται και με τις δύο πλευρές για να το λύσουν και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Κατά τις προηγούμενες τρεις ημέρες της κατάπαυσης του πυρός το Ισραήλ υπέβαλε τη λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων γυναικών και εφήβων που θα αποφυλακίσει και η Χαμάς θα υποβάλει τα ονόματα των Ισραηλινών αμάχων ομήρων που θα αφήσει ελεύθερους τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την απελευθέρωσή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Έφτασαν στο Ισραήλ οι όμηροι - Απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Γάζα: Νέο θρίλερ με τους ομήρους- Αμφίβολη η απελευθέρωση τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider