«Κομμένη» στα δύο η Γάζα - Άμεση κατάπαυση πυρός ζητά ο ΟΗΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κομμένη» στα δύο η Γάζα - Άμεση κατάπαυση πυρός ζητά ο ΟΗΕ
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πλήττουν σκληρά τους αμάχους, και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου είναι στοιβαγμένοι 2,4 εκατ. Παλαιστίνιοι υπό πολιορκία, χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα.

Άγριες μάχες μαίνονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έκοψε στα δύο, καθώς έχει σκοπό να «αφανίσει» το κέντρο διοίκησης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αψηφώντας τις ολοένα πιο πιεστικές εκκλήσεις να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Πλήττουμε τη Χαμάς και προωθούμαστε, οχυρό το οχυρό, ακολουθώντας το σχέδιό μας, στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας για να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Κυριακή το βράδυ.

Οι χερσαίες μάχες συνοδεύονται από «σημαντικά πλήγματα», πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό -κάπου 2.500 από την 27η Οκτωβρίου-, με σκοπό να απωθηθούν μαχητές της Χαμάς κρυμμένοι σε δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων σηράγγων.

«Αρκετά»: Οι επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός

Οι διευθυντές των κυριότερων υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε μια σπάνια κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν αγανάκτηση για τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με σοκ και φρίκη καθώς αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των χαμένων και ρημαγμένων ζωών», αναφέρει το κείμενο.

Οι ηγέτες 18 υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στηλίτευσαν τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, έναυσμα του οποίου ήταν η επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Στον μικρό παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί 9.770 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασταμάτητα τον θύλακα από το ξέσπασμα της σύρραξης. Ενώ πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κατά πλειονότητα άμαχοι, στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Στη Λωρίδα της Γάζας, «ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση, απαγόρευση πρόσβασης στα απόλυτα απαραίτητα προς το ζην, βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του, σε καταφύγια, σε νοσοκομεία, σε χώρους λατρείας. Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ καλούν τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους 240 και πλέον ομήρους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου και κάθε μέρος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να φθάσουν στον πληθυσμό, ειδικά τα πιο ευάλωτα μέλη του, προσθέτουν. «Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», καταλήγει το κείμενο.

Άμεση η ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας

Σημειώνεται πως στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πλήττουν σκληρά τους αμάχους, και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου είναι στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι υπό πολιορκία, χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα από την 9η Οκτωβρίου.

Τα σύνορα άνοιξαν εν μέρει την 21η Οκτωβρίου, για να περάσουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από το φυλάκιο στη Ράφα. Συνολικά, είχαν περάσει τη διέλευση αυτή 451 φορτηγά ως προχθές Σάββατο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκατοντάδες ξένοι, άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα και τραυματίες (1.100, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη) μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω Ράφας την περασμένη εβδομάδα. Όμως οι απομακρύνσεις αυτές ανεστάλησαν από το Σάββατο, καθώς οι αρχές του Ισραήλ αρνήθηκαν να δώσουν άδεια διακομιδής ορισμένων παλαιστινίων τραυματιών, σύμφωνα με αιγύπτιους και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έγινε ρίψη επείγουσας ιατρικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προοριζόμενης για ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας. «Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που έχουν τραυματιστεί», τόνισε εξαίροντας τα «άφοβα μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας» του χασεμιτικού βασιλείου.

Χθες Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται με συμμάχους της στην περιοχή για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Καταγγέλλοντας την «ανήθικη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έκοψε κάθε επαφή με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Αποφάσισε επίσης να μη συναντηθεί με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, τον κ. Μπλίνκεν, που βρίσκεται σήμερα για συνομιλίες στην Άγκυρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Υποχρέωση της Τουρκίας να σώσει τους Παλαιστίνιους από την καταπίεση του Ισραήλ

Η Ελλάδα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας με C-130

gazzetta
gazzetta reader insider insider