Νεκροί οι δύο πιλότοι του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο - Tριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νεκροί οι δύο πιλότοι του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο - Tριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
Οι θανάσιμα τραυματισμένοι είναι ο 34χρονος κυβερνήτης και ο 27χρονος συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροπλάνου. Συλλυπητήρια μηνύματα από την πολιτική ηγεσία και τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ενός λεπτού σιγή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τελευταία ενημέρωση 21:11

Νεκροί είναι οι δύο πιλότοι του μοιραίου Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο το μεσημέρι της Τρίτης.

Την είδηση μετέδωσε και η ΕΡΤ επικαλούμενη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρει:

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

 Κυβερνήτης, Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς, 34 ετών
Συγκυβερνήτης, Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Ημέρα οδύνης για την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία, μετά την πτώση του Canadair CL-215 και την απώλεια του Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, την ώρα που έδιναν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κάρυστο. Οι σκέψεις μας στους οικείους τους! Δεν υπάρχουν λόγια!».

Σακελλαροπούλου: Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλεια των πιλότων βαθιά

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια των δύο χειριστών του Καναντέρ τονίζει ότι « η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

Ειδικότερα στο μήνυμά της η Πρόεδρος αναφέρει: «Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς. Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες θρηνούμε τον τραγικό χαμό των πιλότων μας

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για την απώλεια των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215.

«Η πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και συμφώνησαν η αυριανή προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο να αναβληθεί για τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, τα συλλυπητήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Κάρυστο εξέφρασε στον πρωθυπουργό ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε επικοινωνία του με τον κύριο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη συμπαράσταση της Κύπρου προς την Ελλάδα που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Δένδιας: Βαθύτατη θλίψη για την απώλεια

«Η απώλεια της ζωής των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη».

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σχετικά με την απώλεια ζωής των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στην Εύβοια. «Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια» προσθέτει ο Ν. Δένδιας.

Χατζηδάκης: Όλοι οι Έλληνες θρηνούμε

Οι δύο νέοι πιλότοι που έδωσαν την μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Κάρυστο με το μοιραίο Canadair στο οποίο επέβαιναν να συντρίβεται, έχασαν με αυταπάρνηση την ζωή τους, προκαλώντας οδύνη σε όλους τους Έλληνες, είναι το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη με ανάρτηση του στο Twitter.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:

«Όλοι οι Έλληνες αποχαιρετούμε με οδύνη τους δύο νέους Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, που με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους την ώρα της μεγάλης μάχης με τις φλόγες. Ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς κι ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έφυγαν ως ήρωες κι έτσι θα τους θυμόμαστε. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειές τους!».

Κικίλιας: Η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, στο οποίο δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας, Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Συλλυπητήρια μέσα από τη ψυχή μου στους οικείους των ηρωικών πιλότων. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους. Η γενναιότητα και η αυτοθυσία όλων όσοι δίνουν τη μάχη στα φλεγόμενα μέτωπα όλες αυτές τις ημέρες, δεν έχει προηγούμενο», επεσήμανε.

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο πιλότων

Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Βουλή των Ελλήνων στην μνήμη των δύο πιλότων του μοιραίου πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, με παρέμβασή της ζήτησε από την ολομέλεια να τηρηθεί ενός λεπτού σιγής στην μνήμη του κυβερνήτη Χρήστου Μουλά και του πιλότου Περικλή Στεφανίδη.

Ο προεδρεύων, Γιάννης Πλακιωτάκης, εξέφρασε εκ μέρος του Σώματος «την βαθιά οδύνη για την απώλεια των δύο πιλότων μας, που έπεσαν κάνοντας τον καθήκον τους με ηρωισμό και αυτοθυσία την ώρα της κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

Η κα. Κεραμέως ανέφερε ότι «οι πολύ δύσκολες στιγμές για την χώρα μας με τα πύρινα μέτωπα να είναι σε εξέλιξη, πλέον γίνονται τραγικές με την απώλεια των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους που κατέπεσε νωρίτερα. Δύο μαχητές που υπερέβαλαν εαυτόν, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να είμαστε όλοι ασφαλείς» είπε και ζήτησε «να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά που μας ενώνουν από όσα μας χωρίζουν».

Το μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων

«Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» αναφέρει εν τω μεταξύ με ανάρτησή του στο Twitter, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

«Αεροσκάφος συνετρίβη στο ελληνικό νησί της Εύβοιας ενώ καταπολεμούσε την πυρκαγιά. Και τα δύο μέλη του πληρώματος έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτή είναι η χειρότερη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτοι που ανταποκρίνονται θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους άλλους και το περιβάλλον μας. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» σημειώνει ο Γιάνες Λέναρσιτς.

Πρόεδρος Ευρωβουλής: «Οι καρδιές όλων μας χτυπούν για τις οικογένειες των δύο πιλότων»

«Οι καρδιές όλων μας χτυπούν για τις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγική συντριβή του αεροπλάνου στην Κάρυστο» αναφέρει με ανάρτησή της στο twitter γραμμένη στα Ελληνικά η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Σημειώνει ότι «το θάρρος των ανθρώπων που παλεύουν ενάντια στις πυρκαγιές αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης και αυτοθυσίας. Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Αγωνία σε Ρόδο και Κέρκυρα - «Δύσκολη νύχτα» και απόψε

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Η στιγμή της συντριβής - Βίντεο

gazzetta
gazzetta reader insider insider