Τουρκία: «Σουλτάνος» ξανά ο Ταγίπ Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: «Σουλτάνος» ξανά ο Ταγίπ Ερντογάν
Με καταμετρημένο το 99,82% των ψήφων συγκεντρώνει 52,15%, έναντι 47,85 του Κιλιτσντάρογλου. Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να κέρδισε τις εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι κομβικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Κοινώς, τώρα... αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα. Μικρότερη η συμμετοχή στις κάλπες σε σχέση με τον Ά γύρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:57

Νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία αναδείχθηκε σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

Σύμφωνα με καταμετρημένο τα 99,82% των ψήφων ο Ερντογάν έλαβε 52.15% και ο Κιλιτσντάρογλου 47,85 %, με την συμμετοχή να φθάνει στο 85%.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη στην Αδριανούπολη, στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

Παρόλο που σήμερα ήταν μια βροχερή ημέρα στην Κωνσταντινούπολη οι οπαδοί του Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν με σημαίες και τραγούδια, ένα κλίμα που επικρατούσε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο ίδιος ο Ερντογάν στην πρώτη εμφάνιση του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε στους οπαδούς του με ένα τραγούδι. «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα .Με σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών και ανάμεσα σε δυο θρησκευτικές γιορτές γιορτάσαμε μια ημέρα δημοκρατίας για το μέλλον του λαού και των παιδιών μας. Θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία ανήκει σε εμάς. Μοναδικός νικητής είναι η Τουρκία. Και στις 14 Μαϊου και στις 28 Μαίου νικητής ήταν ο λαός μας» ανέφερε ο Ερντογάν και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία

Ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και μάλιστα πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο εμίρης ευχήθηκε στον Ερντογάν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς «τον αγαπητό του φίλο», έστειλε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ευχήθηκε στον Ερντογάν νέες επιτυχίες. Χαρακτηριστικό, ότι κατά τα παράβαση του πρωτοκόλλου, τα συγχαρητήρια επιδόθηκαν πριν την επίσημη ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Όπως μεταδίδει το Anadolu, συγχαρητήρια στον Τούρκο πρόεδρο απέστειλαν μεταξύ άλλων οι ηγέτες του Ιράν, της Βενεζουέλας, του Πακιστάν, της Σομαλίας και της Αλγερίας.

Με τη στήριξη του λαού

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του λαού, δήλωσε ο Ερντογάν και ευχαρίστησε τους πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν.

Ο μόνος νικητής είναι η Τουρκία, τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρεί υπεύθυνο τον υποψήφιο Κιλιτσντάρογλου για τις κακές του επιδόσεις.

"Το έθνος μας μας εμπιστεύτηκε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια", δήλωσε από την οροφή ενός λεωφορείου που ήταν σταθμευμένο μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην οποία είχε συγκεντρωθεί ενθουσιώδες πλήθος.

"Θα τηρήσουμε όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε στον λαό", τόνισε ο αρχηγός του κράτους δηλώνοντας ότι "κάθε εκλογή είναι μια αναγέννηση".

"Αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί στα κεκτημένα αυτού του έθνους".

Κιλιτσντάρογλου: Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι

«Συνέχισα να αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να το κάνω. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία», ανέφερε στην πρώτη δήλωση σύμφωνα με το Anadolu ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αποδεχόμενος το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να έρθει η πραγματική δημοκρατία στη χώρα μας. Από εδώ και πέρα, πρώτα απ' όλα, θέλω να δω τα πάνω από 25 εκατομμύρια πολίτες που με ψήφισαν να σηκώνουν το ανάστημα τους. Η πορεία μας συνεχίζεται. Είμαστε εδώ», τόνισε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αν και αρχικά διακινήθηκε η είδηση ότι πιθανώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης να ανακοίνωνε την παραίτησή του, με τη δήλωση του άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να ηγείται του CHP. Πάντως θεωρείται απίθανο να συνεχίσει να υφίσταται η ετερόκλητη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά το ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα.

Τσελίκ: Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού

Από τη στιγμή που άρχισε να ξεκαθαρίζει η επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ομέρ Τσελίκ κάλεσε την αντιπολίτευση «να σεβαστεί το αποτέλεσμα του λαού». Η δήλωση του Τσελίκ ήρθε ως απάντηση στον εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) Φαΐκ Οζτράκ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Ερντογάν.

Μικρότερη η συμμετοχή στις κάλπες

Όσον αφορά την συμμετοχή, η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν λίγο πιο χαμηλή αυτή τη φορά σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Συγκεκριμένα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν η συμμετοχή να έφτασε το 85% έναντι του 89% στις 14 Μαΐου. Η χαμηλότερη προσέλευση πιθανότατα να οφείλεται στην μικρότερη συμμετοχή των Κούρδων.

Και τώρα οι χρηματοπιστωτικές αγορές...

Το αποτέλεσμα θα είναι κομβικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, και μάλιστα για την τουρκική οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ξένο χρήμα πλημμύρισε τις αγορές μετοχών και χρέους της Τουρκίας κατά την πρώτη δεκαετία στην εξουσία του Ερντογάν, αλλά οι επενδυτές αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια καθώς η κυβέρνηση ακολούθησε μια «οικονομική πολιτική ανάπτυξης με κάθε κόστος» που ακρωτηρίασε το εγχώριο νόμισμα. Ενδεικτικό ότι η λίρα υποχώρησε σε νέα χαμηλά ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες.

Ο 69χρονος Ερντογάν, έχει υποσχεθεί να τηρήσει απαρέγκλιτα την οικονομική του προσέγγισή, η οποία περιλαμβάνει την προσήλωση του στα χαμηλά επιτόκια παρά τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, για τους επενδυτές, το πιο πιεστικό ερώτημα τώρα είναι αν θα τηρήσει την υπόσχεσή του, διατηρώντας μια οικονομική πολιτική που σπρώχνει τους ξένους επενδυτές στην πόρτα της εξόδου. Για τους παγκόσμιους ηγέτες, διακυβεύεται το πώς η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί τη λεπτή ισορροπία της της μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είναι μια πύρρεια νίκη για τον Ερντογάν», δήλωσε ο Νιχάτ Αλί Οζτζάν, υπεύθυνος στρατηγικής στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα. «Μπορεί να έχει παρατείνει την κυριαρχία του, αλλά η νέα του θητεία του θα είναι γεμάτη προκλήσεις- από την οικονομία μέχρι την εξωτερική πολιτική».

θα αυξηθούν τα επιτόκια;
Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι μια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής είναι αναπόφευκτη. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τα επιτόκια στην προσπάθεια τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τουρκίας υπέκυψαν στις προσταγές του Ερντογάν για εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Μείωσαν το επιτόκιο αναφοράς κατά 550 μονάδες βάσης από πέρυσι οθώντας τον πληθωρισμό να ξεπεράσει το 85%.

«Δικαιωμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Ερντογάν είναι απίθανο να υιοθετήσει μια καθαρή, ορθόδοξη οικονομική προσέγγιση», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Piccoli, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες προσαρμογές πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2024.

Από την πλευρά του ο Cagri Kutman, της της KNG Securities- ειδικός στην τουρκική χρηματαγορά - ανέφερε τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι μιας τουρκικής χρεοκοπίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Ο Ερντογάν θα πρέπει είναι προσεκτικός ώστε η νέα διοίκηση της οικονομίας να έχει σοβαρή αξιοπιστία», είπε ο Kutman. Ωστόσο πρόσθεσε, δεν θα «παραιτηθεί από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomeberg
Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider