Ινδία: Μέσα στο 2023 «κλέβει» την πρωτιά του μεγαλύτερου πληθυσμού από την Κίνα με 1,4286 δισεκατομμύρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ινδία: Μέσα στο 2023 «κλέβει» την πρωτιά του μεγαλύτερου πληθυσμού από την Κίνα με 1,4286 δισεκατομμύρια
Ο ΟΗΕ είχε προηγουμένως προβλέψει ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα μειωθεί στα 1,313 δισεκατομμύρια έως το 2050 και θα πέσει κάτω από τα 800 εκατομμύρια έως το 2100.

Έτοιμη να «κόψει το νήμα» της πρώτης σε πληθυσμό χώρας είναι η Ινδία, μέσα στο 2023, παίρνοντας τα πρωτεία από την Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη.

Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Ινδίας θα φτάσει τα 1,4286 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του έτους, πάνω από τα 1,4257 δισεκατομμύρια που προβλέπονται για τον πληθυσμό της ηπειρωτικής Κίνας.

Τα στοιχεία αντικατοπτρίζονται στον πίνακα ελέγχου Παγκόσμιου Πληθυσμού του ΟΗΕ, που ενημερώθηκε την Τετάρτη.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η υπέρβαση της Ινδίας δεν γίνεται πρώτη φορά αντικείμενο πρόβλεψης καθώς η αύξηση του πληθυσμού της Κίνας έχει επιβραδυνθεί, με τον αριθμό των πολιτών πέρυσι να μειώνεται για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ο ΟΗΕ είχε προηγουμένως προβλέψει ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα μειωθεί στα 1,313 δισεκατομμύρια έως το 2050 και θα πέσει κάτω από τα 800 εκατομμύρια έως το 2100.

Οι ειδικοί είπαν ότι η μακροχρόνια πολιτική της χώρας για το όριο στο ένα παιδί ανά οικογένεια, η οποία αναθεωρήθηκε σε δύο το 2016 και σε τρία το 2021, συνέβαλε στην πτώση.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνουν τις «ειδικές διοικητικές περιφέρειες» του Χονγκ Κονγκ, τις οποίες υπολογίζει σε 7,5 εκατομμύρια, και του Μακάο, σε 0,7 εκατομμύρια.

Η αύξηση του πληθυσμού της Ινδίας είναι κατά μέσο όρο 1,2% από το 2011, από 1,7% την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που επικαλείται το Reuters.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 26% του πληθυσμού είναι ηλικίας 10-24 ετών, έναντι 18% στην Κίνα.

Τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία απογραφής της Ινδίας προέρχονται από το 2011.

Στην έκθεσή του για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Πληθυσμού 2023, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο ΟΗΕ απευθύνεται στον παγκόσμιο πληθυσμό που ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους τον Νοέμβριο του 2022 και προειδοποιεί κατά της καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αυτονομίας, αναφορικά με το εάν η αύξηση του πληθυσμού αποτελεί ανησυχία.

«Η ανθρώπινη αναπαραγωγή δεν είναι ούτε το πρόβλημα ούτε η λύση» σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, οι συγκρούσεις, οι μαζικοί εκτοπισμοί και η οικονομική αβεβαιότητα, δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του οργανισμού Ναταλία Κάνεμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρεμλίνο: Αν η Νότια Κορέα δώσει όπλα στην Ουκρανία θα σημαίνει ότι εμπλέκεται στον πόλεμο

Bloomberg: Ισχυρή ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού με επιμήκυνση της σεζόν - Προτάσεις για πολυτελείς διακοπές

Τζο Μπάιντεν: Κοντά στο ναδίρ το ποσοστό αποδοχής του, σύμφωνα με δημοσκόπηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider