Pentagon leak: Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Κίεβο δεν μπορεί να αντεπιτεθεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pentagon leak: Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Κίεβο δεν μπορεί να αντεπιτεθεί
Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επεσήμανε επίσης ότι είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρέζνικοφ, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» τη διαρροή αυτή.

Να καθησυχάσει τους συμμάχους της προσπαθεί η Ουάσιγκτον μετά από την διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας ΗΠΑ και Ουκρανίας να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία χθες.

Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του των Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για να του δηλώσει «τη συνεχιζόμενη στήριξη» των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επεσήμανε επίσης ότι είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρέζνικοφ, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» τη διαρροή αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων Τύπου, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν αμφιβολίες για την ουκρανική αντεπίθεση, από την οποία μπορεί να υπάρξουν μόνο «μικρά εδαφικά κέρδη» απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Τα διαβαθμισμένα αυτά έγγραφα είναι μεταξύ αυτών που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη Πέμπτη η εφημερίδα New York Times, με το Πεντάγωνο να κάνει λόγο για «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Ενημερώθηκα για πρώτη φορά για τη μη εγκεκριμένη αποκάλυψη αυτών των διαβαθμισμένων και ευαίσθητων εγγράφων το πρωί της 6ης Απριλίου», δήλωσε ο Όστιν από την Ουάσιγκτον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

«Έκτοτε συσκέπτομαι καθημερινά με τους υπεύθυνους του τμήματος για να εξετάσουμε την απάντησή μας και έχω ζητήσει τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

«Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε ο Όστιν, διευκρινίζοντας ότι τα έγγραφα έχουν ημερομηνία από τις 28 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου.

Αντεπίθεση

Φέτος την άνοιξη αναμένεται ευρέως ότι θα υπάρξει μια ουκρανική αντεπίθεση απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία διαβεβαιώνει ότι έχει εκπαιδεύσει μονάδες και συγκέντρωσε πυρομαχικά, προσπαθώντας αφενός να κάνει οικονομία στις δικές της δυνάμεις στο μέτωπο και παράλληλα να εξαντλήσει εκείνες των Ρώσων. Παρέλαβε επίσης άρματα μάχης και βλήματα μεγάλου βεληνεκούς από τους Δυτικούς συμμάχους της.

Ωστόσο, το απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια (των Ουκρανών) στην εκπαίδευση (του στρατού) και τα αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Άλλο έγγραφο, διαβαθμισμένο ως «απόρρητο», το οποίο επικαλείται το AFP, αναφέρεται στην ανησυχητική κατάσταση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, η οποία έχει διαδραματίσει μέχρι στιγμής κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των ρωσικών πληγμάτων.

Το έγγραφο αναφέρει ότι το 89% της αντιαεροπορικής άμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας αποτελείται από σοβιετικά συστήματα SA-10 και SA-11, τα οποία σύντομα ενδέχεται να μην διαθέτουν πλέον πυρομαχικά.

Βασιζόμενο στον τρέχοντα αριθμό κατανάλωσης των πυρομαχικών αυτών, τα συστήματα SA-11 είναι πιθανό να μην έχουν πλέον πυρομαχικά ως τα τέλη Μαρτίου και τα SA-10 ως τις αρχές Μαΐου, σημειώνει το έγγραφο.

Η ικανότητα του Κιέβου να διατηρήσει την αντιαεροπορική του άμυνα μεσαίου βεληνεκούς για να προστατεύσει τη γραμμή του μετώπου «ενδέχεται να είναι μειωμένη έως και εξαντλημένη ως τις 23 Μαΐου», καταλήγει.

Αιγυπτιακές ρουκέτες;

Άλλο έγγραφο αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε να παραχθούν 40.000 ρουκέτες προκειμένου να παραδοθούν στη Ρωσία, ενώ κάλεσε τους αξιωματούχους του να κρατήσουν το πρόγραμμα αυτό μυστικό «προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», σύμφωνα με άλλο άρθρο της Washington Post.

Όμως ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι διέψευσε τις πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι η Αίγυπτος παρέχει φονικά όπλα στη Ρωσία».

«Η Αίγυπτος είναι και παραμένει σημαντικός εταίρος σε θέματα ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο Κίρμπι.

Τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες των επίμαχων εγγράφων εμφανίστηκαν στο Twitter, το Telegram, το Discord και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένα ενδέχεται να κυκλοφορούσαν επί εβδομάδες στο διαδίκτυο.

Πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στους ιστοτόπους όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να τα διαγράψουν όλα.

Η αντίδραση της Μόσχας

Η Μόσχα εκτίμησε σήμερα ότι η διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι «σκόπιμη» και «πλαστή» και να έχει στόχο να ξεγελάσει τη Ρωσία.

Σε αυτό το στάδιο «δεν έχουμε άποψη (…) Πιθανόν να είναι ‘fake’, μια σκόπιμη τοξική ενέργεια», σχολίασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγκρουσης (στην Ουκρανία) και ότι στην πραγματικότητα διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, τέτοιες μέθοδοι είναι πιθανές με στόχο να εξαπατήσουν τον εχθρό, δηλαδή την Ομοσπονδία της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Ενδέχεται η «διαρροή απόρρητων εγγράφων» των ΗΠΑ να είναι σκόπιμη εκστρατεία παραπληροφόρησης

Ουκρανία: Στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει Ρώσους στρατιώτες να αποκεφαλίζουν Ουκρανό αιχμάλωτο

Ρωσία: Δοκιμαστική εκτόξευση «προηγμένου» διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider