WSJ: Ο Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών σε Ελλάδα και Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
WSJ: Ο Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών σε Ελλάδα και Τουρκία
Την έγκριση του Κογκρέσου αναφορικά με την πώληση των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αξίας 20 δισ. ευρώ, θα ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της  Wall Street Journal

Την έγκριση του Κογκρέσου αναφορικά με την πώληση των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αξίας 20 δισ. ευρώ, θα ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, όπου παράλληλα σημειώνεται πως αντίστοιχη ξεχωριστή έγκριση θα ζητηθεί από το Κογκρέσο και για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, η οποία θα είναι και μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, η πώληση στη γειτονική χώρα, η οποία εξετάζεται από την αμερικάνικη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη καθώς θα συμπεριλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16, αλλά και πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αίτηση για την έγκριση πιθανότατα θα συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στο δημοσίευμα, η αλλαγή της πλεύσης από τις ΗΠΑ γίνεται προκειμένου να «μαλακώσει» τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Αναφορικά με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, οι πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα θα παραλάβει πάνω από 30 νέα μαχητικά F-35, όπως είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την ταυτόχρονη παράδοση μαχητικών και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, είναι συμπτωματική, παρ’όλα αυτά επιφυλλάσονται για τις αντιδράσεις της Αθήνας, σχετικά με την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Πάνω από 360 έργα, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για Αν. Μακεδονία-Θράκη

ΗΠΑ: Φτάνει το «ταβάνι» του χρέους την Πέμπτη - Προειδοποιήσεις της Γέλεν στο Κογκρέσο

Η Βουλγαρία τοποθετεί συσκευές θερμικής απεικόνισης και αισθητήρες στα σύνορα με την Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider