Bloomberg: Ο Πούτιν πιέζει κρατικές εταιρείες και βιομηχανίες για περισσότερα μετρητά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ο Πούτιν πιέζει κρατικές εταιρείες και βιομηχανίες για περισσότερα μετρητά
Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μέρος της «κινητοποίησης εσόδων» και προβλέπει επιπλέον δαπάνες 175 δισ. ρουβλίων (2,4 δισ. δολάρια) για την μετεγκατάσταση 100.000 ανθρώπων από τη Χερσώνα στη Ρωσία.

Περισσότερα χρήματα από παραγωγούς εμπορευμάτων και κρατικές εταιρείες σχεδιάζει να πάρει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και να περιορίσει τις μη αμυντικές δαπάνες, όσο το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία αυξάνεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται οδηγίες που εκδόθηκαν από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στα μέσα Δεκεμβρίου, oι προτάσεις του Πούτιν περιλαμβάνουν υψηλότερα μερίσματα από κρατικές εταιρείες και εφάπαξ εισφορά από τους παραγωγούς λιπασμάτων και άνθρακα.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μέρος της «κινητοποίησης εσόδων» και προβλέπει επιπλέον δαπάνες 175 δισ. ρουβλίων (2,4 δισ. δολάρια) για την μετεγκατάσταση 100.000 ανθρώπων από τη Χερσώνα στη Ρωσία.

Ο ρωσικός προϋπολογισμός συμπιέζεται όλο και πιο πολύ καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και η οικονομία συρρικνώνεται στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων. Τα μερίσματα και η έκτακτη εισφορά που κατέβαλε η Gazprom βοήθησαν να ενισχυθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα στα τέλη του περασμένου έτους, προτού οι μεγάλες δεσμεύσεις για δαπάνες τον Δεκέμβριο θέσουν τον προϋπολογισμό στο κόκκινο.

Μέρος από τα πρόσθετα κεφάλαια είναι αναγκαία για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με τον πόλεμο αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το μέγεθος των μερισμάτων ή την εφάπαξ εισφορά, είπαν, καθώς το ποσό θα εξαρτηθεί από το πώς πήγε ο προϋπολογισμός για ολόκληρο το έτος 2022.

Οι αρχές θα προσπαθήσουν να ορίσουν μερίσματα πάνω από το 50% του καθαρού κέρδους για τις κρατικές εταιρείες όποτε είναι δυνατόν, αναφέρουν οι πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει «κανένας περιορισμός» στις στρατιωτικές δαπάνες για τον πόλεμο, με τα κοινωνικά προγράμματα να παραμένουν το μεγαλύτερο ενιαίο κονδύλι του προϋπολογισμού. Αντίθετα, οι δαπάνες για εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα είναι υπό εξέταση.

Είναι μια πράξη εξισορρόπησης που αποκαλύπτεται στην εντολή του Ρώσου πρωθυπουργού, η οποία απαιτεί «βελτιστοποίηση» των δαπανών του προϋπολογισμού εκτός της άμυνας και της ασφάλειας που θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 δισ. ρουβλίων.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πέρυσι προέβλεπε δημοσιονομικό κενό 0,9% του ΑΕΠ, αναμένει πλέον το έλλειμμα στο 2% τόσο για το 2022 όσο και για το 2023. Συνολικά, οι δαπάνες πέρυσι εκτιμάται πως ανήλθαν στα 30 τρισ. ρούβλια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Σιλουάνοφ στα τέλη Δεκεμβρίου, περίπου 27% περισσότερο από την αρχική πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ τις κατηγορεί πως παρατείνουν την σύρραξη

Ζελένσκι για εκεχειρία: Η Ρωσία θέλει να ανακόψει την προώθηση της Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider