«Πρόσωπο της Χρονιάς» για το TIME ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πρόσωπο της Χρονιάς» για το TIME ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Πρόσωπο της χρονιάς για το TIME ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας ανακηρύχθηκε το πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time την Τετάρτη, ως αναγνώριση της ηγετικής του φυσιογνωμίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της χώρας του εναντίον της Ρωσίας.

Το περιοδικό απέτισε φόρος τιμής επίσης στο «πνεύμα της Ουκρανίας», εξαίροντας την σθεναρή αντίσταση της χώρας απέναντι στην βαρβαρότητα που επέδειξε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η τιμητική διάκριση από το διεθνούς φήμης περιοδικό αποτελεί την πιο πρόσφατη διάκριση στην αξιοσημείωτη άνοδο που είδε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος από κωμικός σε τηλεοπτικές σειρές αναδείχθηκε πρώτα στην προεδρία της χώρας του το 2019 και στη συνέχεια, φέτος, μετατράπηκε σε ηγέτης με παγκόσμιο ανάστημα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, χαρακτήρισε τον πόλεμο ως αγώνα ενός φιλειρηνικού λαού που αναζητά την ελευθερία του από την τυραννία. Δύο αποφάσεις που ελήφθησαν τον Φεβρουάριο ήρθαν να καθορίσουν το στυλ του. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, οι δυτικές δυνάμεις και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ήταν σίγουροι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάμβαναν γρήγορα το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, και περίμεναν πως η κυβέρνηση της χώρας θα υποχωρήσει. Αντίθετα, ο κ. Ζελένσκι έμεινε στην πόλη ως σύμβολο αντίστασης με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν τους Ρώσους εισβολείς.

Η δεύτερη απόφαση ήταν να ξεκινήσει τα βραδινά διαγγέλματα που μεταδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, σε ένα λίγο πριν ξεκινήσει η εισβολή, ο κ. Ζελένσκι κάλεσε τον κόσομο να «ακούσει τη φωνή της λογικής», προσθέτοντας πως: «ο ουκρανικός λαός θέλει ειρήνη».

Σε ένα δεύτερο, που παραδόθηκε τη νύχτα που οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν το Κίεβο, υπογράμμισε πως «ο Πούτιν ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και εναντίον ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου. Θέλει να καταστρέψει τη χώρα μας και όλα όσα χτίζουμε, αλλά γνωρίζουμε τη δύναμη του ουκρανικού λαού».

Έκτοτε, ο κ. Ζελένσκι από το γραφείο του στο Κίεβο εκφώνησε μια σειρά από ομιλίες που προβλήθηκαν μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεδιάσκεψης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο βρετανικό κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και πολλές άλλες χώρες της Δύσης, ζητώντας στρατιωτική υποστήριξη και ευχαριστώντας τα κράτη που στάθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας στον αγώνα της για ελευθερία.

Ακόμη και η εμφάνισή του - με χακί παντελόνι, αρβύλες, πράσινο μπλουζάκι και μούσι - έχει γίνει σήμα κατατεθέν, ενισχύοντας την εικόνα του ως «πολιτικού - στρατιώτη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 100άδες αμάχους τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία

UAVs παρήγγειλε η Ρωσία από Ιράν - Νέα βοήθεια $800 εκατ. από ΗΠΑ σε Ουκρανία - Στην Πολωνία οι Patriot Γερμανίας

Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία προσπαθεί να παγώσει τη σύγκρουση», προκειμένου «να ανασυνταχθεί»