Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρεται από την κρίσιμη περιοχή της Χερσώνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρεται από την κρίσιμη περιοχή της Χερσώνας
Οι δυνάμεις της Μόσχας σημειώνει πως είναι αδύνατο να συνεχιστεί η παράδοση προμηθειών στην πόλη της Χερσώνας και σε άλλες περιοχές της δυτικής όχθης του Δνείπερου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως αποσύρει τις δυνάμεις του από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

Η υποχώρηση από την περιοχή που είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο σημαίνει ότι οι περίπου 40.000 άνδρες θα αποχωρήσουν εξ ολοκλήρου από την περιοχή στη δυτική όχθη του ποταμού. Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα, καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση.

Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, ανέφερε προς τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού πως είναι αδύνατο να συνεχιστεί η παράδοση προμηθειών στην πόλη της Χερσώνας και σε άλλες περιοχές της δυτικής όχθης του Δνείπερου. Ο Σοϊγκού συμφώνησε με την πρόταση για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμενων και ενίσχυσης των αμυντικών θέσεων στην ανατολική όχθη του ποταμού.

«Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να τους κρατούμε στα δεξιά (δυτική) όχθη είναι μάταιο. Μερικές από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», είπε ο Σουροβίκιν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η απόσυρση των ρωσικών δυνάμενων από τη Χερσώνα είναι βήμα προς τα πίσω για τη Μόσχα, με τη Χερσώνα να είναι μοναδική πρωτεύουσα μεγάλης περιφέρειας της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της Ρωσίας από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Ανατινάζουν γέφυρες οι Ρώσοι

Λογαριασμός στο Telegram, που κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στη ρωσική πλευρά, είχε δημοσιεύσει από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης πληροφορίες για την αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα.

Νωρίτερα, ανατινάχθηκε η κύρια γέφυρα Darivka στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο ανατολικά έξω από τη Χερσώνα, προκαλώντας περισσότερη αναταραχή στις ρωσικές δυνάμεις λόγω της προέλασης της Ουκρανίας.

Εικόνες στο διαδίκτυο έδειξαν την γέφυρα να βυθίζεται στα νερά του ποταμού Inhulets, ενός παραπόταμου του ποταμού Δνείπερου, που διχοτομεί τη χώρα.

Γιατί είναι κρίσιμη η Χερσώνα

Η Χερσώνα συνορεύει με την Κριμαία και συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που η Μόσχα προσάρτησε στα εδάφη της το 2014. Η ανακατάληψη της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσε να στερήσει από τη Μόσχα αυτή τη στρατηγική σύνδεση.

Παράλληλα, θα μπορούσε να φέρει το βαρύ πυροβολικό της Ουκρανίας πιο κοντά στην Κριμαία, στην οποία βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμενων της Ρωσίας και ο στόλος της Μαύρης Θάλασσάς τον οποίο το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί για την προβολή ισχύος στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, τα αποθέματα πόσιμου νερού στην Κριμαία θα επηρεαστούν εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει τη Χερσώνα.

Μετά από την κατάληψη της Χερσώνας, το Κίεβο μπλόκαρε τις προμήθειες νερού μέσω του Δνείπερου. Όταν η Μόσχα απέσπασε κομμάτια της περιφέρειας της Χερσώνας και της γειτονικής Ζαπορίζια, αμέσως ξεμπλόκαρε την παροχή νερού, που είναι κρίσιμη για τον πληθυσμό και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία.

Σε περίπτωση που η Ρωσία χάνει τον έλεγχο στη δυτική όχθη του Δνείπειρου, η Ουκρανία θα μπορεί από καλύτερη θέση να βάλλει κατά των γραμμών εφοδιασμού της Μόσχας και να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ρωσίας στις νότιες περιοχές της Ουκρανίας, όπως η Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο πυρηνικό εργοστάσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η εκκένωση των πόλεων «δεν θα έχει νόημα» αυτήν τη στιγμή

ΗΠΑ και Ρωσία επανεκκινούν τις συζητήσεις για τα πυρηνικά, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ζούκερμπεργκ απολύει πάνω 11.000 υπαλλήλους σε Facebook και Instagram

gazzetta
gazzetta reader insider insider