Σε ένα Λευκορώσο και δύο ΜΚΟ, από την Ουκρανία και τη Ρωσία, το Νόμπελ Ειρήνης του 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ένα Λευκορώσο και δύο ΜΚΟ, από την Ουκρανία και τη Ρωσία, το Νόμπελ Ειρήνης του 2022
Σύμφωνα με τη σουηδική ακαδημία, οι παραλήπτες του βραβείου «για χρόνια προωθούν το δικαίωμα στην αμφισβήτησή της εξουσίας και την προστασία των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών»

Τελευταία ενημέρωση: 12:52

Στον Λευκορώσο υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Άλες Μπιαλιάτσκι και σε δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από την Ουκρανία και τη Ρωσία απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης του 2022, από την σουηδική Ακαδημία των βραβείων.

Πέρα από τον Μπιαλιάτσκι, το Νόμπελ δόθηκε στην ουκρανική ΜΚΟ «Κέντρο Πολιτικών Ελευθερίων» και στην ρωσική ΜΚΟ «Συλλογική Μνήμη», που δραστηριοποιούνται και αυτές στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ακαδημίας σημειώνεται πως οι παραλήπτες του βραβείου «για χρόνια προωθούν το δικαίωμα στην αμφισβήτησή της εξουσίας και την προστασία των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών. Έχουν επιδείξει μια εξαιρετική προσπάθεια για την καταγραφή εγκλημάτων πολέμου, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίασης της εξουσίας. Μαζί αποδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για ειρήνη και ελευθερία».

Σύμφωνα με το CNBC, ο 60χρονος Λευκορώσος «βοήθησε στην ανάπτυξη του δημοκρατικού κινήματος που ξεκίνησε στη Λευκορωσία στην δεκαετία του 1980. Είναι στη φυλακή από το 2021 με κατηγορίες για φοροδιαφυγή, που θεωρούνται πολιτικά υποκινούμενες. Είχε φυλακιστεί από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2014 για παρόμοιο λόγο».

Το κέντρο «Συλλογικής Μνήμης» στην Ουκρανία ιδρύθηκε το 2017 με στόχο «την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποστήριξη της πλήρους δημοκρατίας στη χώρα».

Η δήλωση της νορβηγικής επιτροπής

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θέλει να τιμήσει τρεις εξαιρετικούς υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

Η ίδια κάλεσε τη Λευκορωσία να αφήσει ελεύθερο τον Μπιαλιάτσκι από τη φυλακή.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου κατά την επέτειο του θάνατου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου του 1895 ιδρύθηκαν τα βραβεία.

«Οι τιμηθέντες με το Βραβείο Ειρήνης εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις πατρίδες τους. Προωθούν επί πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκείται κριτική στην εξουσία και να προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

«Έχουν κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια προκειμένου να τεκμηριώσουν εγκλήματα πολέμου, καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση εξουσίας. Από κοινού καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία».

Το βραβείο απονέμει η βασιλική σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Γαλλίδα Ανί Ερνό το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

Στους Μπερτόζι, Μέλνταλ και Σάρπλες το φετινό Νόμπελ Χημείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider