Εισήγηση ειδικών: Χωρίς μάσκες και τεστ στα σχολεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισήγηση ειδικών: Χωρίς μάσκες και τεστ στα σχολεία
Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσαρμοστικές κινήσεις εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας και διενέργεια τεστ θα λειτουργήσουν τα σχολεία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα,
-παραμένει η προαιρετική χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον
-συστήνεται τεστ όταν υπάρχουν συμπτώματα
- σε αρνητικό τεστ παραμονή στο σπίτι μέχρι την αποδρομή τους
-σε περίπτωση κρούσματος, όπως και στο γενικό πληθυσμό, παραμονή στο σπίτι για 5 ημέρες και επιστροφή στο σχολείο με μάσκα για άλλες 5 ημέρες.

Μετά την αξιολόγηση των τελευταίων επιδημιολογικών στοιχείων, οι επιστήμονες κρίνουν ότι στην παρούσα φάση η λειτουργία των σχολείων μπορεί να γίνει σε συνθήκες κοντά στην «κανονικότητα», καθώς η επιδημία ακολουθεί πτωτική πορεία. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσαρμοστικές κινήσεις εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 22- 28 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 50.579 κρούσματα COVID-19 (-10% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν στο 23%. Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, ήταν 1.173 ασθενείς ( -23% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανήλθε σε 1.298 ασθενείς (-12% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 117 (68.4% άνδρες), ενώ καταγράφηκαν 202 θάνατοι ασθενών COVID-19 (-24% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε τη Δευτέρα: «Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ. Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουν το νόημα, το οποίο είχανε την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία- περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί υπάρχει υποχρεωτικότητα».

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) χαρακτήρισε προ ημερών «μεγάλο ρίσκο», το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μέτρα, τη στιγμή που -όπως τόνισε- περισσότερα από 50 παιδιά νοσηλεύονται με κορονοϊό. Παράλληλα, σημείωσε ότι ναι μεν παρατηρείται αποκλιμάκωση των νοσηλευόμενων ασθενών με covid, ωστόσο, απαιτείται προσοχή και όχι εφησυχασμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεραμέως: Με ηπιότερα μέτρα το άνοιγμα των σχολείων - Θα γίνουν προσαρμογές αν χρειαστεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider