Η ξηρασία στην Ευρώπη φαίνεται είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 χρόνων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ξηρασία στην Ευρώπη φαίνεται είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 χρόνων
Όπως αναφέρει το EDO, σχεδόν το 64% ή τα 2/3 των περιοχών της ΕΕ είναι υπό τον κίνδυνο ξηρασίας ή σε κίνδυνο για την εκδήλωση της.

Η ξηρασία που βιώνει το καλοκαίρι του 2022 η Ευρώπη φαίνεται πως είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στην ήπειρο μας τα τελευταία 500 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας (EDO)

Όπως αναφέρει το EDO, σχεδόν το 64% ή τα 2/3 των περιοχών της ΕΕ είναι υπό τον κίνδυνο ξηρασίας ή σε κίνδυνο για την εκδήλωση της.

Το 47% των εδαφών της Ευρώπη παρουσιάσει έλλειψη στην υγρασία του εδάφους, ενώ το 17% είναι σε κατάσταση συναγερμού, κατά την οποία έχει αρχίσει να επηρεάζεται η βλάστηση από την ξηρασία, μετέδωσε το Reuters.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι ζεστές και ξερές συνθήκες, που τροφοδοτούν την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών και τη μείωση στην παραγωγή σοδειών, μπορούν να συνεχιστούν σε περιοχές της ηπείρου μέχρι και τον Νοέμβριο.

Οι εκτιμήσεις για το σύνολο της σοδειάς αραβόσιτου στην ΕΕ το 2022 είναι 16% κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, ενώ οι εκτιμήσεις για τη σοδειά σόγιας και ηλίανθου είναι μειωμένες κατά 15% και 12% αντίστοιχα.

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει πληγεί επίσης, με περαιτέρω αντίκτυπο στους παραγωγούς ενέργειας εξαιτίας έλλειψης υδάτων για την τροφοδότηση συστημάτων ψύξης.

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, όπως κατά μήκος του Ρήνου, και τα μειωμένα φορτία των πλοίων επηρεάζουν τη μεταφορά άνθρακα και πετρελαίου.

Το EDO αναφέρει πως στα μέσα Αυγούστου βροχοπτώσεις ανακούφισαν κάπως την κατάσταση, όμως σε μερικές περιπτώσεις ήρθαν με τη μορφή καταιγίδων οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές.

Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό του νερού, καθώς ενδέχεται να προκύψουν δυσκολίες με τα αποθέματα νερού στις προσεχείς εβδομάδες. Κατά τους προσεχείς μήνες, έως τον Νοέμβριο του 2022, είναι πιθανό το κλίμα να είναι θερμότερο και ξηρότερο στην ευρωπαϊκή πλευρά της δυτικής Μεσογείου.

Δήλωση

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε:

«Ο συνδυασμός σοβαρής ξηρασίας και καύσωνα έχει προκαλέσει πρωτοφανή πίεση στα επίπεδα των υδάτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει αυτή την περίοδο είναι αισθητά πάνω από τον μέσο όρο και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γεωργική παραγωγή. Κάθε χρόνο, η κλιματική αλλαγή γίνεται αναμφίβολα όλο και πιο αισθητή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι επιστήμονες της εργάζονται άοκνα για να χαρτογραφήσουν και να μελετήσουν την παρούσα κρίση με την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία, επίγεια ή διαστημική, και ηγούνται των προσπαθειών για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών μας από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Περιοχές του νότου της ΕΕ κινδυνεύουν από ξηρασία έως τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider