Φινλανδία: Εξετάζει τον περιορισμό του αριθμού ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε Ρώσους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φινλανδία: Εξετάζει τον περιορισμό του αριθμού ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε Ρώσους
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, έχει γίνει μια σημαντική χώρα διέλευσης για τους Ρώσους ταξιδιώτες, μετά τη διακοπή πτήσεων προς την ΕΕ.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για τον περιορισμό του αριθμού των ταξιδιωτικών θεωρήσεων που εκδίδονται και χορηγούνται σε Ρώσους, ολοένα και περισσότεροι από τους οποίους ταξιδεύουν σε αυτή τη σκανδιναβική χώρα για διέλευση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την ΕΕ διακόπηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, έχει γίνει επομένως μια σημαντική χώρα διέλευσης για τους Ρώσους ταξιδιώτες.

«Πολλοί το είδαν αυτό ως μια παράκαμψη του καθεστώτος των κυρώσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Η Φινλανδία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η πολιτική και λαϊκή υποστήριξη για την ένταξη στη Συμμαχία εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η σκανδιναβική χώρα παραμένει μέχρι σήμερα το μόνο μέλος της ΕΕ και γείτονας της Ρωσίας χωρίς περιορισμούς σε τουριστικές βίζες για τους Ρώσους πολίτες.

Το καθεστώς Σένγκεν και η φινλανδική νομοθεσία δεν επιτρέπουν την πλήρη απαγόρευση βίζας με βάση την εθνικότητα, αλλά το Ελσίνκι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων που εκδίδονται βάσει κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής βίζας, σημείωσε ο Χααβίστο.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο παρουσίασε σήμερα πρόταση στην κυβέρνηση που θα επιτρέψει στη Φινλανδία να «προτιμά» ομάδες όπως μέλη οικογενειών και φοιτητές, μειώνοντας παράλληλα τις τουριστικές βίζες.

Εάν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως, μπορεί να ληφθεί μια απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Β. Κικίλια με την πρέσβη της Αυστρίας για τη στρατηγική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου

NATO: «Πράσινο φως» από τη Γερουσία των ΗΠΑ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Η Ρωσία καταδίκασε σε 9 χρόνια φυλάκισης την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Γκρίνερ

gazzetta
gazzetta reader insider insider