Πού θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων – Αναμένονται νέες ανατιμήσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων – Αναμένονται νέες ανατιμήσεις
Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και η τιμή του Brent ασκούν ανοδικές πιέσεις στα καύσιμα. Νέες ανατιμήσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων με την βενζίνη να ξεπερνά ακόμη και τα 2,6 ευρώ το λίτρο σε ορισμένα νησιά ενώ νέες ανατιμήσεις βρίσκονται προ των πυλών λόγω της ανόδου του Brent, το οποίο κινείται σταθερά πάνω από τα 110 δολάρια το λίτρο ενώ ανοδικές πιέσεις ασκεί και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, η οποία κινείται κοντά στο 1:1 (στα 1,05 δολάρια).

Όπως είχε γράψει το Insider.gr, οι τιμές στην αντλία κινούνται ανοδικά και αυτή την εβδομάδα ενώ η αγορά αναμένει νέες ανατιμήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή για την απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 2,211 ευρώ το λίτρο (ενώ στις αρχές Μαΐου ήταν στα 2,138) και για το πετρέλαιο κίνησης στα 1,889 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά η μέση τιμή σε κάποιους νομούς πλησιάζει τα 2,4 ευρώ το λίτρο. Στο νομό Δωδεκανήσου η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 2,336 ευρώ το λίτρο, στο νομό Κυκλάδων στα 2,38 ευρώ το λίτρο ενώ υπάρχουν πρατήρια που πωλούν και στα 2,6 ευρώ ή και ακόμη παραπάνω.

Αιτία των υψηλών τιμών στις νησιωτικές περιοχές, όπου η τιμή είναι αυξημένη κατά 15-30 λεπτά σε σχέση με τα αστικά κέντρα, είναι αυξημένα μεταφορικά κόστη σε συνδυασμό με το χαμηλό περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ενώ ο περιορισμένος ανταγωνισμός στις νησιωτικές περιοχές συντελεί επίσης στην ακρίβεια. Πάντως, σε νησιά όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις ήδη έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για τυχόν παραβάσεις και αναμένεται να ανακοινωθούν πρόστιμα.

Τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση κατά των υψηλών τιμών στα καύσιμα (επιδότηση καυσίμων για συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων για το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος και καθολική έκπτωση 15% για το πετρέλαιο κίνησης για το Μάιο) συγκρατούν την καταστροφή της ζήτησης αλλά οι συνεχείς ανατιμήσεις επισκιάζουν τα οφέλη που προκύπτουν για τους καταναλωτές.

Η αγορά ζητά να επεκταθεί το μέτρο της οριζόντιας έκπτωσης που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρει ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για παρεμβάσεις στις τιμές καυσίμων. Όπως σημειώνουν, νέα μέτρα στήριξης θα μπορούσαν να επιβληθούν μόνο εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει άμεσα και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού.

Η ΠΟΠΕΚ με επίσημη ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «με κάθε επιφύλαξη, την Πέμπτη 19 Μαΐου αναμένονται νέες σημαντικές αυξήσεις στη χονδρική τιμή διυλιστηρίου για νέες παραγγελίες βενζίνης, μικρή αύξηση στο υγραέριο κίνησης και σταθεροποίηση στο πετρέλαιο κίνησης ΒΙΟ». Η εκτίμηση αυτή μεταφράζεται σε νέες ανατιμήσεις ενώ αν το ευρώ συνεχίσει να πέφτει έναντι του δολαρίου ή αν η διεθνής τιμή καταγράψει ράλι και πλησιάσει ή ξεπεράσει τα 120 δολάρια, τότε οι τιμές θα καταγράψουν ακόμη μεγαλύτερη και παρατεταμένη άνοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Οι έλεγχοι για την ακρίβεια θα αφορούν σε όλη την αλυσίδα καυσίμων

Καύσιμα: Υψηλές τιμές διαρκείας βλέπει η αγορά – Νέες ανατιμήσεις στη βενζίνη

«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων – Ξεπέρασαν τις 240.000